Кметът на Брезово на представянето на Аджарското четириевангелие в Националната библиотека

„Издаването на Аджарското четириевангелие е събитие. Изминахме нелек път, за да можем да представим днес фототипното издание в тираж от 200 библиофилски броя“. Това каза директорът на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова по време на представянето на читиревангелието от 1652 г. снощи. Сред присъстващите на събитието в столицата бе и екип от община Брезово.

В отговор на въпроса защо Аджар, гл.ас. д-р Диляна Радославова от Института за литература към БАН обясни, че дейността на аджарските книжовници, илюстратори и орнаментатори бележи един от върховите постижения в българското изкуство за украса на книгата. Тя се откроява сред преписвачите калиграфи и майстори на ръкописна декорация, работещи през XV – XVIII век, с оригинален авторски почерк.

„Аджар е било българско село с грамотно и заможно население, развиващ се стопански живот, имало е църква и килийно училище. Делото на аджарските книжовници е сред значимите постижения за оформяне на ръкописната книга“, поясни гл.ас. Радославова и благодари на община Брезово и на кметството в Свежен за подкрепата при подготовка на изданието и за това, че полагат грижи за опазване на колекциите от ценни и редки издания. Запазените ръкописи от Аджарската школа са 25. 20 са писани през XVII век от местни книжовници.

Проф. Елисавета Мусакова коментира, че и до днес остава неясно откъде са се информирали тамошните автори, но независимо от това средището, което остава в сянка, е следвало най-добрите художествени образци. Аджарското четириевангелие е от малкото ръкописи с подпис на книжовника и единственото евангелие от Аджарската книжовна школа от XVII век със запазена украса от заставки миниатюри, което постъпва във фонда на Националната библиотека в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ век.

Кметът на Брезово Христо Енков благодари на Националната библиотека за това, че издаването на четириевангелоето е част от дейностите по повод 145-годишнината на културната институция. И покани присъстващите да усетят духа на Аджар, днес Свежен.

„Нямаме право да забравяме това минало. Опитваме се да покажем на България каква е причината именно по тези места да се създаде Аджарската школа“, обърна се към присъстващите Христо Енков. Едно от копията на четириевангелието се намира в Интерактивния информационен център в село Свежен, закупено с дарения от посетителите в Архитектурно-историческия резерват.

Свързани статии