Какво обещаха новите районни кметове на Пловдив

Оспорвана битка в четири района и размазваща разлика в другите два. Това сочат резултатите от балотажите в Пловдив, които сложиха край на пълната хегемония на ГЕРБ. Бойко Борисов дойде в изборната нощ под тепетата, за да поздрави новия градоначалник Костадин Димитров. Партията му обаче загуби два от районите, докато през 2019 г. спечели и шестте.

Едва 144 гласа разлика донесоха победата на ПП-ДБ в „Западен“, където видната протестърка и общественичка Тони Стойчева стана районен кмет с 48,31%. За нея гласуваха 3564 жители срещу 3420 (46,36%) за кандидата на ГЕРБ Ангел Славов.

Оспорвана битка донесе и вторият пробив на ПП-ДБ в „Северен“. Венцислава Любенова спечели балотажа с 48,28%, или 4334 гласа. Нейният опонент Илиян Лалев от ГЕРБ получи 3914 гласа (43,61%) подкрепа. В този район рамо на Любенова даде „Спаси Пловдив“, начело с Асен Костов, който също беше кандидат за кмет на района.

Много равностоен се оказа вторият тур в най-многолюдния район – „Южен“. Там Атанас Кунчев от ГЕРБ измъкна победата на косъм от Красимир Александров от ПП-ДБ с 47,38% срещу 45,34%, което в гласове е само 282 разлика.

Най-съкрушителната разлика и необичаен обрат обаче се случи в „Източен“. Кандидатът на ГЕРБ Емил Русинов събра 74,24% (4885 гласа), а Ерол Садъков от „Браво, Пловдив“ се срина до 16,78% (1104 избиратели). Куриозът е, че на първи тур синът на футболната легенда Аян Садъков стана първи с 2252 гласа. Оказа се, че само за седмица той е разлюбен от 1148 свои поддръжници, които явно са загубили мотивацията, получена за 29 октомври.

Много убедително пое щафетата от Костадин Димитров в „Тракия“ младият кадър на ГЕРБ Георги Гатев. Той събра 60,35%, или 6467 гласа, подкрепа срещу Николай Гюров от ПП-ДБ с 32,04%, подкрепен от 3433 избиратели.

Единственият досегашен районен кмет, който остана на поста си, се оказа Георги Стаменов в „Централен“. За една от силните фигури на ГЕРБ гласуваха 8353 души (49,25%), а за опонента му – Чило Попов, от ПП-ДБ, който вкара и кучето си в предизборната кампания, вота си дадоха 7676 избиратели (45,26%).

„Няма да делим районите, а ще гледаме града като цяло. Подобна ситуация имаше и преди години, като тогава район „Южен” беше ръководен от кмет на друга партия, но бяха изпълнени много проекти там”, коментира резултатите новият градоначалник на Пловдив Костадин Димитров.

Георги Гатев ще купи с първата заплата климатици на пенсионери

С първата си заплата кметът на „Тракия” Георги Гатев иска да подари климатици на един от пенсионерските клубове в района. „На една от предизборните срещи те ми се оплакаха, че им е студено”, обясни 36-годишният кмет.

Разказва, че като ученик е пътувал с автобуса от „Тракия” до ОУ „Драган Манчов”, тъй като там, но в МГ е учил и брат му. След седми клас бил приет в ЕГ „Иван Вазов”, запалил се е по политиката и продължил да учи в ПУ „Паисий Хилендарски” политология. Преподавали му видните по онова време политици Петко Симеонов, Веселин Методиев, Екатерина Михайлова.

В УНСС е завършил магистратура по финанси и докато учил, работил в две студентски бригади в Аляска. Първите години след университета е работил в частни фирми, после създал и собствен бизнес за автоуслуги. Не съжалява, че трябва да се откаже, защото повече го влекат обществените и социалните дейности. „Обичам да помагам на хората и да съм близко до тях и техните проблеми, както работеше в района Костадин Димитров”, споделя Георги Гатев. Семеен е, има 6-годишна дъщеря.

Днес с целия си екип ще обиколят района и ще махнат неговите предизборни плакати, за да е чисто.

Венцислава Любенова ще прилага ирландски опит

Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Венцислава Любенова поема район „Северен”, където ще прилага добрите чужди практики. 45-годишната дама е живяла 18 години в Ирландия, има две висши образования – магистър по „Международен бизнес“ от Дъблинския университет по технологии и магистър по „Глобални информационни технологии и системи“.

Работила е като IT анализатор по киберсигурност и информационни технологии в компания, намираща се на 5-о място в света по фармацевтика, биотехнология и медицинска техника. Любенова беше избирана в две поредни Народни събрания – 47-о и 48-о, които имаха много кратък мандат. При последния престой в парламента тя беше председател на комисията по външна политика, но след това се отказа да се кандидатира, предпочитайки да остане в Пловдив.

Тони Стойчева  започва с ревизия

Сред първите задачи, с които  кметът на „Западен” Тони Стойчева започва, е да сформира силен екип, без който няма как как да се постигнат резултати. И задължително да направи анализ и ревизия, за да знае върху каква основа стъпва. Иска да види и всички проекти, които се изпълняват в района.

Известна като протестър, 40-годишната Тони Стойчева е завършила Хуманитарната гимназия, след това право в ПУ „Паисий Хилендарски”, член е на Адвокатска колегия-Пловдив и има 13 години стаж по граждански и търговски дела. Семейна е, с две деца.

Счита, че чистотата в района, както и в целия град е занемарена, инфраструктурата е лоша, от много по-добри грижи се нуждаят парковете, междублоковите пространства и осветлението. „Особено внимание трябва да се отдели на Прослав, чиито жители са като зад желязната стена – заедно с държавните институции бихме могли да решим този проблем”, разсъждава Стойчева.

Протести няма да прави, тъй като е кмет. „Но ще продължа моите битки, чиято единствена цел е да защитя обществен интерес”, казва новата кметица на района.

Атанас Кунчев ще обикаля „Южен” пеша

Само пеша можеш да видиш всичко и най-вече, какви проблеми има в кварталите. Така разсъждава Атанас Кунчев, новият кмет на „Южен”. Разказва, че като зам.-кмет в район „Източен” е свикнал да обикаля пеша. „Ако кварталът е отдалечен, спирам колата и пак тръгвам  пеша. Така се вижда всичко, което няма как да забележиш, ако се движиш с автомобил”, смее се Атанас Кунчев.

Новият кмет на най-големия район в Пловдив е на 37 г., семеен, с две деца  – на 1 и 3 години. Завършил е  специалност „Регионално развитие” в Аграрния университет в Пловдив – бакалавър, а след това – и магистратура в УНСС. Преди да стане заместник-кмет в „Източен”, е бил изпълнителен директор на Асоциацията за оранжерийно производство.

В кметството на „Източен” е отговарял за устройство на територията. Наясно е, че „Южен“ е с много проблеми, но казва, че се надява заедно с екипа си и Община Пловдив да се заеме с решаването им още от първия ден на мандата.

Георги Стаменов ще довършва Дондуковата градина

Георги Стаменов се връща след клетвата в сряда в своя кабинет в район „Централен”, от чийто прозорец си вижда Дондуковата градина.  Надява се, че реконструкцията на най-стария пловдивски парк, за която той и неговият екип се бореха в продължение на два мандата, ще приключи до Коледа и ще посрещне с украсена елха празниците.

Новият стар кмет започва трети мандат в района, в който познава всяко кътче. В следващите четири години си поставя за цел да продължи благоустрояването на тепетата и да има пари за ремонт на калдъръма в Стария град, на пешеходните тротоари и междублокови пространства. Реставрацията на Хуманитарната гимназия, започната през лятото, е другата важна задача.

Георги Стаменов е на 43 г., семеен е, има три деца. Завършил е магистратура по специалности „Финанси, счетоводство и контрол“ в УНСС. Зад гърба си има частен бизнес и един мандат на общински съветник от ГЕРБ, преди да поеме управлението на район „Централен”.

Емил Русинов подхваща незаконните сметища

Емил Русинов, избран за кмет на район „Източен”, се радва, че поема район, в който от първия ден на мандата ще има приемственост. С предишния кмет Иван Стоянов са работили по много теми, тъй като досега, в продължение на три мандата, Русинов беше общински съветник, избиран от този район. „Ще продължа мерките за премахването на незаконните сметища, оптимизиране на сметосъбирането, изграждане на поливни системи и озеленяване, облагородяване на междублоковите пространства. Има и готови проекти”, изброява той.

Роден в „Източен”, 49-годишният кмет и до момента живее в същия район. Завършил е икономика на туризма – бакалавърска степен, и магистратура по маркетинг. Работил е в частния сектор, занимавал се с търговия и транспорт, но закрил фирмата, има стаж  във ВиК и в НЕК-ВЕЦ.  От 2011 г. беше три мандата общински съветник в групата на ГЕРБ в Пловдив./„Марица“

Снимки: „Марица“ и ГЕРБ

Свързани статии