В Исторически музей Карлово бяха открити две изложби/СНИМКИ/

В навечерието на 185 години от рождението на Васил Левски, на 15 юли в Историческия музей в Карлово бяха открити изложбите „Светини от Април 1876“ и „Аз един Бачо Киро съм…“, посветени на български революционери от бунтовната 1876 г., продължители на делото на Апостола.

Мария Деянова – директор на музея, поясни, че „Светини от Април 1876“ е реализирана по инициатива и в партньорство на музеите в Пазарджик, Карлово, Калофер, Панагюрище, Копривщица, Клисура, Батак, Перущица, Брацигово, Стрелча и Белово. Оформлението е дело на екип от пазарджишката Художествена галерия „Станислав Доспевски“. Повече от 80 цветни фотографии, събрани в 15 информационни табла, разказват историята на оцелелите светини чрез илюстрации на автентичните предмети и художествените творби на Димитър Гюдженов, Златю Бояджиев и др. Те представят времето на българската национална революция през пролетта на 1876 година.

„Аз един Бачо Киро съм…“ е изготвена  от Исторически музей – Бяла черква и представя  живота и дейността на Бачо Киро Петров като  учител, просветител, книжовник, читалищен деец, пътешественик, поет и революционер.

Заместник-кметът на Карлово Антон Минев, който официално откри експозициите, пожела ползотворното сътрудничество между музеите да продължи.

Изложбите, подредени в Карлово до 31 август 2022 година, са отворени за  посещение в работното време на музея.

Свързани статии