Учениците в Красново празнуваха Деня на танца/СНИМКИ/

29 април се отбелязва в България и по света като Международен ден на танца.  Денят се празнува в чест на рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж, реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като „баща на съвременния балет“.

Специалното обръщение за този празник цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки, с един общ език – този на танца.

Затова за малките ученици от начален етап от ОбУ „Христо Ботев“, село Красново беше толкова вълнуващо да отбележат този ден. Те посветиха своите танци на празника, който стана техен личен, защото са участници в групата по танци с ръководител Борислав Умурски. С нетърпение и трепет децата очакват всяка следваща репетиция, е само се учат на танци, а на отговорност, уважение и отношение към партньорите си в хореографиите, в поставените им задачи, изяви и най-вече към техния преподавател.

„Всичко започва с движение – инстинкт, който всички ние имаме – и танцът е движение, усъвършенствано за общуване. Колкото и безупречната техника да е важна и впечатляваща, в крайна сметка e от съществено значение какво изразява в движението танцьорът, коментира директорът на училището Йонка Марковска.

Свързани статии