Александър Паталенски от екшъна пред КАТ: В затвора не се спазват елементарни човешки права

49-годишният Александър Паталенски, който бе задържан зрелищно в двора на КАТ-Пловдив, окончателно остава в ареста.

Днес Паталенски бе доведен с белезници в съдебната зала на Окръжния съд, пред който обжалва постоянната си мярка за неотклонение „Задържане под стража“, наложена му от районните магистрати. Преминавайки край журналистите, мъжът каза, че тъпанчето му било спукано.

Пред съда Паталенски заяви, че средното му ухо е възпалено и добави, че сигурно след това ще му се възпали и мозъка.

„В затвора не се спазват елементарни човешки права. Не мога да говоря с адвоката си. Не ми дават телефонния му номер, не ми разрешават да говоря с него“, каза още той и настоя за по-лека мярка.

Преди това адвокатът му Боян Цонев настоя да му бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза. Миналата седмица районните магистрати отказаха подобна експертиза с мотива, че това може да стане на по-късен етап. Днес съдът също не уважи това искане. Адвокат Цонев настоя за по-лека мярка – домашен арест или парична гаранция.

От държавното обвинение обаче посочиха, че от събраните до момента доказателства може да се направи предположение, че Паталенски е извършил престъплението, в което е обвинен. Деянието е извършено на публично място с голям брой хора, като е можело някой да пострада, мотивира се прокурорът. Той посочи, че има опасност мъжът да извърши и друго престъпление.

Припомняме, че Александър Паталенски беше арестуван зрелищно, след като направи опит да избяга с колата си от полицаи в КАТ-Пловдив и едва не прегази един от униформените. Във въпросния ден той отишъл да си вади регистрационни номера на колата, но се видял неадекватен на служителите и те поискали да го тестват. Тогава мъжът побягнал, качил се на колата си, а след гонка с полицаите се блъснал в бетонните саксии в двора на сградата на Пътна полиция. Клипчета, разпространени в социалните мрежи, показваха нагледно екшъна.

Мъжът бе обвинен, че е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – амфетамин, противозаконно е попречил на орган на власт – полицейски служител, да изпълни служебните си задължения, както и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта и е извършено при управление на моторно превозно средство.

В крайна сметка съдът го остави зад решетките, а определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На излизане от залата Паталенски заяви, че ако нещо се случи с ухото му, ще съди България в Страсбург и полицая, който го е ударил.

Свързани статии