Калофер: 145 години безсмъртие за Ботев и загиналите за Родината/ВИДЕО/

С митинг-поклонение в Калофер бе отбелязана 145-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Отдадена бе почит и към всички българи, загинали за свободата и независимостта на България.

Честването започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета от Национален музей „Христо Ботев“. С военни почести то бе пренесено до площада в града.
Традиционен митинг-поклонение бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Отново сме тук, на това знаково и величаво място, защото така ни диктува нашата съвест, така ни диктуват нашите убеждения. Тук сме на 2 юни заради себе си, заради своите деца, заради България! Подвигът на Ботев и неговата чета е връх на националния ни дух, на националната емоция! И днес, 145 години от онези дни, ние се вълнуваме и се стремим да достигнем до Ботев, защото в него намираме българския дух. В такива дни се покланяме пред подвига, пред гигантския дух на поета-революционер, пред паметта на хилядите българи, жертвали живота си за свободна България. Поклон! Да бъде светла паметта им! Да живее България!“, каза Кабаиванов в словото си.

„Всяка епоха има своите „слепци с очи“. Всяка епоха ражда и своите малки хора, които вършат големите работи. Тези „малки хора“ държат стабилно кормилото на историята.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред паметника на Христо Ботев в Калофер, където почете паметта на поета-революционер и на всички, дали живота си за свободата на България.

„Свободата, независимостта и достойнството са нашият избор, а не апатията и примирението с неправдата – това ни завеща Ботев“, изтъкна още Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни думите на Ботев, които за днешната ситуация звучат така: „Оковите вече не гърмят глухо и страшно, димът започна да се разсейва, а ние, българите, започнахме да разкъсваме мрежата, в която уютно бяхме заспали, и да вярваме, че можем да постигнем промяната.“ Илияна Йотова заяви, че българите отново са пред избор и трябва да го направят достойно.

Вицепрезидентът призова в минутата, в която в Деня на Ботев и на загиналите за България под воя на сирените застива цялата страна, всеки да се изправи пред съда на собствената си съвест и да си отговори честно дали е достоен за тези, които родиха свободна и независима Родина.

На мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с мълчание бяха сведени глави в знак на почит към подвига на поета-революционер, към всички герои, загинали за свободата на България. Цветя и венци бяха положени от името на държавни, културни и неправителствени институции.

На церемонията присъстваха народни представители от 45 НС, заместник-министърът на културата Пламен Славов, кметът на Калофер Румен Стоянов, заместник-областният управител Иванка Петкова, бригаден генерал Деян Дешков командир на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, председателят на ОбС Доньо Тодоров, общински съветници, представители на местната власт, кметове на населени места, десетки жители и гости на града, почетни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.

Свързани статии