Борис Ячев: Антикризисни мерки и за големите автобусни и транспортни фирми, засегнати от пандемията

С модерния патриотизъм ще се окичат мнозина – за нас е важно какво сме свършили, казва зам.-председателят на НФСБ

Г-н Ячев, кое наложи обединението между Воля и НФСБ?

Ние от НФСБ винаги сме казвали, че трябва да има обединение и силно патриотично присъствие в управлението. И показахме с изпълнените ангажименти към нашите избиратели, че това е начинът реално да защитаваш националния интерес, интересът на малкия и среден бизнес, на гражданите. С ВОЛЯ имаме много общи позиции в политическите програми, в реалната ни законодателна работа през това 44 НС. В редица общини в Пловдив-област работим заедно, дори има готовност за обединение на НФСБ и ВОЛЯ в някои общински съвети. В Пловдив-град съветниците на двете партии реално работят заедно, независимо, че официално няма обща група. Така, че е нормално две патриотични формации да продължат да работят заедно и в следващия парламент. Неслучайно и нашите структури приветстваха коалицията с ВОЛЯ.

Между другото, отказът на ВМРО да се явим заедно подейства по-скоро като катализатор за хората ни по места да работят за постигане на по-добър резултат. В рамките на близо шест години НФСБ и ВМРО имаха изградени някакви партньорски контакти по места, така че част от структурите ни го приеха решението им като отказ в последния момент, като една стъпка, която не е партньорска. Но това ги стимулира да се мобилизират в по-висока степен.

Битката за патриотичното пространство ще е оспорвана. Кое ще отличи коалицията ВОЛЯ-НФСБ?

Със значката на модерния патриотизъм ще се закичат мнозина, но важното е какво си свършил.За нас е важно, че изпълнихме ангажимента си за минимална пенсия от 300 лв., която днес вече е 350 лв. с добавката във времето на криза. Следващата ни цел е минимална пенсия от 500 лв. и справедливо актуализиране на всички пенсии. Приоритети на коалицията са стабилизиране цената на горивата, безплатни лекарства за ученици и пенсионери и не на последно място – категорично недопускане на ДПС във властта.

Над 70-80 % от приоритетите на патриотите станаха част от управленската програма на правителството. Нека припомня, че НФСБ и Валери Симеонов бяха двигателите на това във времето на здравна и икономическа криза да се приемат поредица от мерки за спасяването на бизнеси и цели сектори от икономиката ни, най-засегнати от пандемията.

Като народен представител от Пловдив-област успях да подпомогна реализирането на проекти в различни общини от региона. Спокойно мога да кажа, че няма кмет, който да ме е потърсил и да не е получил подкрепа. Като се започне от кметовете на села за реализирането на малки проекти по ПУДОС – детски площадки, зелени площи, фитнеси на открито.

Подкрепа от моя страна и от колегите ми от НФСБ получиха и важните инфраструктурни проекти  в региона – например, ремонта на моста в центъра на Асеновград на стойност над 4.5 млн.лв. , инфраструктурата в Индустриалната зона на Карлово, също в размер на няколко милиона лева. Давам тези примери, но съм готов в началото на кампанията да направя пълен отчет пред моите избиратели.

Посочихте, обаче браншове, засегнати от кризата, които имат проблеми?

Да – превозвачите, например. Те останаха встрани от погледа на държавата – това са фирми от моя избирателен район Пловдив-област и от Пловдив . Държавата подпомогна малките транспортни фирми, но не намерихме механизъм да се подпомогнат фирмите с по-голям обем на работа. Това са големите автобусни фирми, обслужващите областните градове, включително и Пловдив. От Пловдивския регион са и от най-големите транспортни фирми с международни маршрути, с по 800-900 души, назначени на работа, които също не получиха адекватна помощ.

Усилията ми, на моите колеги от НФСБ ще бъдат насочени именно към тях – за предприемането на конкретни икономически антикризисни мерки. Защото, ако една малка фирма е претърпяла загуби в рамките на 40-50 хиляди лева за този труден период, има фирми, които са понесли загуби в рамките на 4-5 млн.лв. Не говоря за монополите – а за големите фирми, които дават работа на десетки и стотици хора в региона. Така, че – работата продължава.

 

 

 

Свързани статии