Честит национален празник от Карлово, българи!/ВИДЕО/

Във възрожденско Карлово днес тържествено отбелязаха националния празник на България. Слово за героите, загинали за свободата на Родината, произнесе председателят на Комисията по отбрана и сигурност в 44-то НС ген. Константин Попов.

„Всички ние знаем, че този ден е Денят на свободата, но всички ние знаем и че свобода насила не се дава. За тази свобода са се борили много, искали и жадували българите години наред, водени от своите възрожденци, от своите революционери – Раковски, Левски, Ботев, Бенковски и много други, които са ни вдъхновявали и казвали, че свободата е лично дело, че човек трябва да бъде свободен, да мисли и действа съгласно собствената си воля. Но не само това, че трябва да поискаш и свободата на другия“, каза ген. Попов.

Празника уважиха много жители на Карлово и региона, народният представител Веска Ненчева, кметът на общината – д-р Емил Кабаиванов, председателя на ОбС Теодор Шойлеков. Официален гост на тържеството беше подполковник Алексей Бражник – пълномощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия, заместник-кметовете на общината общински съветници, лидери на политически партии.

Националният флаг беше тържествено издигнат под звуците на химна на Републиката. Малките танцьори от ансамбъл „Розова долина“ очароваха публиката. Кметът първи се включи в инициативата, обявена в цялата страна за 3-ти март – „Пробуждане с хоро“.

В знак на признателност и почит към героизма на загиналите руски воини, бяха поднесени цветя пред паметника на генерал Павел Карцов – предводител на руския отряд, който преминава в най-лютата зима Стара планина през Троянския проход. Думи на признателност и поздрав по-случай днешния празник отправи кметът.

От името на община Карлово на гражданите бяха раздадени патриотични календари и мартеници.

Честването на Националния празник продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи на генерал Столетов в село Столетово, капитан Швейбуцки в село Христо Даново, генерал Карцов в село Кърнаре.

Свързани статии