За втори път: Кабинетът „Денков“ оцеля, ГЕРБ и ДПС напуснаха залата

Кабинетът „Денков” оцеля за втори път. Това решиха днес депутатите за втория вот на недоверие към правителството. При стартиране на гласуването депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха залата.

Резултат от гласуването:

66 „за“, 61 „против“ и 0 въздържали се, общо гласовете си дадоха 127 народни представители.

Припомняме, че вотът на недоверие на тема „Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на „БСП за България”, „Възраждане” и „Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

„Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави”, каза Кристиан Вигенин от БСП. „Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията”, каза от своя страна Николай Дренчев от „Възраждане”.

„Дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната”, каза от своя страна министърът на отбрната Тодор Тагарев.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ „отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива”.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в залата, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента./„Марица“

Снимка: БГНЕС

Свързани статии