Министър Лорер: Промяната, която се случи е безпрецедентна и на опозицията това не им харесва

За нас обясненията с икономическите мотиви бяха несъстоятелни,това стана ясно в хода на самия дебат. Това беше повод. Истикнакта причина е острах от опизицията, като се чувства комфотно и това ще спре. Когато започнахме да отлепяме от дъното, казаха „стига толкова“, време е да се върнем. Това заяви министърът в оставка Даниел Лорер в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Промяната, която се случи е безпрецедентна и на опозицията не им харесва. Политиката стана прозрачна. Общественият дебат е прозрачен. Всичкки инвеститори и икономиката са довололни, че държавата започна да работи прозрачно. Срещам се с бизнеса, за да им дам увереност, защото ги хвана тревога. Уверявам ги, че проямата остава туки и това, което започнахме е необратимо. В рамките на 12 години оставахме последни в много индикатори, в рамиките на 6 месеца ние обърнахме нещата, посочи Лорер.

Министърът на иновациите в оставка отбеляза, че промените и реформите по Плана за възтсановяване са над 20, като най-ключовите са в комисиите в парламента.

Лорер коментира изказването на Слави Трифонов относно коалицията между “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС, която гласува за приемането на френското предложение за Република Северна Македония.

Товва е неразбиране на демократичния процес. Може да има различни конфигурации. Когато се гласува оставка това е израз на разбирателство между партии, които не приемат управлението на страната. Казусът с Република Северна Македония е болезнен и за българския народ. Затова не е правилно малка група да взема решение, представителите на народа в парлманта трябва да вземат решение. Считаме че нещо токова важно трябва да бъде решение на парламента. Никой в Европа не разбираше какво искаме от Македония. Шест месеца работихме, за да обясним тези неща. В момента е важна македонската страна. Това решение защитава българския интерес, уточни Лорер.

Различни политици взеха отношение по темата. Албанския премиер е емоционален, защото става въпрос и за преговоите на неговата страна. Той вижда България като пречка. Ние казахме, че това е негово мнение, но България няма да приема критики, защото защитава националния си интерес, посочи Лорер в отговор на думите на албнаския премиер Еди Рама.

Министърът в оставка обясни, че от „Продължаваме промяната“ работят и за попълване на новия мандат, който предсти да получат от президента Румен Радев и за евентуални предсрочни избори.

Във вторник или сряда ще се събере националнпромия съвет на „Продължаваме промяната“, за да решим с какво правителство ще подходим към новия мандат. Не сме обсъждали нови промени, не сме обсъждали необходимист от размествания. Въздържаме се от коментар за имена на министри. Кирил Петков изведе България в изключителна бита при три кризии. Така че е много възможно отново той да бъде предложение за министър-председател, заяви Лорер.

По думите му липсващите гласове трябва да дойдат от Има такъв народ.

Според Лорер позицията на президента Радев спрямо Русия е недостойна./Novini.bg

Свързани статии