ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата

Европейският съюз ще направи по-скъпо и по-трудно получаването на визи от руски граждани.

Руснаците, които искат да влязат в ЕС, ще се сблъскат с по-дълъг процес на кандидатстване, а таксите ще се увеличат от 35 евро на 80 евро.

Това трябва да продължи, докато Москва води агресивната си война срещу Украйна, заявиха от Европейската комисия.

Повече от един милион руснаци са пътували до страни от ЕС след инвазията в Украйна през февруари.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, заяви, че Русия „напълно е подкопала доверието, на което се основава съществуващото визово споразумение между ЕС и Русия“.

ЕК очаква България да приложи предстоящите ограничения при визите за руснаци

По силата на това споразумение в продължение на 15 години руснаците се ползваха от опростена процедура за получаване на визи за ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че действието на визовото споразумение трябва да бъде преустановено, тъй като „не може да има обичайни отношения с Русия“.

Мярката от вторник следва решението на външните министри на ЕС от миналата седмица, когато те постигнаха принципно съгласие за спиране на действащото визово споразумение с Москва.

Планът се разглеждаше като компромис, тъй като Украйна и някои държави-членки на ЕС призоваваха за пълна забрана, но други като Франция и Германия бяха против да се стига толкова далеч.

Някои страни от ЕС, граничещи с Русия, вече започнаха да затягат граничния контрол.

Балтийските държави и Полша обмислят забрани за руски граждани с визи за ЕС

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че решението на ЕС ще усложни живота на руските туристи, като нарече предложението „поредното нелепо решение в поредицата от продължаващи абсурди“.

Съгласно предложенията руските граждани ще бъдат изправени пред: по-високи такси от 80 евро вместо 35 евро, по-дълъг процес на кандидатстване, ограничения за многократните визи, по-дълъг списък на изискваните удостоверителни документи.

Отделно от това Комисията на ЕС предлага държавите-членки да откажат да признават руски паспорти, издадени в окупирана Украйна.

„Руснаците не трябва да имат лесен достъп до Европейския съюз, а пътуването до ЕС като турист не е човешко право“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Йохансон./DarikNews

Снимка: iStock/Getty images

Свързани статии