Кои са спряганите имена за служебен премиер и министри

В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри.
За служебен премиер се спряга Стефан Янев.„От снощи името на Янаки Стоилов фигурира като сигурен правосъден министър. Ръководството на БСП снощи е дало съгласието си той да бъде номиниран. Днес Националния съвет с подпис ще даде това съгласие”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Според нея името на Бойко Рашков за вътрешен министър не е сигурно.

„Другото интересно лице, според мен, което влиза, е името на министъра на културата – проф. Борислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Ето, че е приел поста да бъде министър на културата”, заяви Велева. „Минеков е много отявлен критик на правителството на Борисов, както и на Вежди Рашидов”, коментира още журналистката.

Друго име, което тя споменава, е това на гастроентеролога проф. Крум Кацаров.

„Информацията е, че е приел да бъде здравен министър”, обясни Велева.

Тя каза, че двама дипломати също вече са приели да бъдат министри.

„Единият е посланикът ни в Дания Светлан Стоев, който ще бъде външен министър. За военен министър се говори, че ще бъде бившият ни посланик в ООН – Георги Панайотов. ”, каза Велева.

По думите й проф. Христо Бозуков ще поеме земеделското министерство, а проф. Николай Денков – това на образованието.

„Това се очаква да са имената”, каза Велева.

Тя коментира още, че задължение на бъдещото служебно правителство ще е да организира изборите и то няма как за времето, в което ще функционира, да извърши ревизия и да докаже корупция.

Според Валерия Велева ако някой очаква пълна ревизия на управлението на ГЕРБ, ще бъде излъган.

„Освен ако кабинетът не реши да покаже някакъв реваншизъм по отношение на бившите управляващи. Това няма да е най-добрият тон в тази изключително изострена ситуация в страната ни”, заяви Велева.

Според Любомир Аламанов не става въпрос за реваншизъм, а за изваждане на информация. „Има си текущи неща, които би трябвало да се виждат и да се вадят като информация”, смята Аламанов.

Според проф. Антоанета Христова има два основни проблема в момента и те са заложени преди много време.

Първият е недоверието в институциите, за което се постараха всички. На второ място – в резултат на политическото говорене има силна поляризация в обществото”, смята проф. Христова. „Хората не се харесват, не си вярват един на друг, не вярват на институциите, не вярват на проверките. Президентът не игра ролята на президент, а на страна. Ако се прояви реваншизъм, ще последва война на интерпретации. Ситуацията е много безперспективна”./Dariknews.bg

Свързани статии