Сменят съдията на 81-годишния, обвинен в убийството на арендатора си в Първомай

Друг съдебен състав ще гледа делото на 81-годишния Благой Цветилов, обвинен в умишленото убийство на арендатора си Митко Иванов в първомайския квартал „Любеново“. Близките на загиналия мъж направиха искане за отвод, което след съвещание беше уважено. Причината – пускането под домашен арест на възрастния мъж преди близо 2 месеца.

Смъртта на 54-годишния Митко Иванов настъпи на 21 октомври м.г. Той и Цветилов били роднини и от години имали скандали за наследствени ниви. По-младият обработвал земята и плащал на Благой за неговия дял. Пенсионерът обаче искал повече пари. Във фаталния ден те отново се скарали и Цветилов изкарал законно притежавана ловна пушка. „Или се разбираме, или ще те гръмна“, казал той на Митко. Арендаторът вдигнал ръка да се предпази, но възрастният мъж го прострелял. Пострадалият успял да измине няколко метра, но Благой Цветилов приближил и стрелял втори път, но фатално. След случилото се се прибрал, преоблякъл се и отишъл в районното и разказал какво е направил, като предал пушката. В дома му били открити 112 незаконни патрони.

На 29 септември Окръжният съд направи опит за даване на ход на делото, но обвинителният акт беше върнат за преработване от прокуратурата заради неясноти и грешки. В същото заседание магистратите пуснаха Благой Цветилов под домашен арест, след като той прекара 11 месеца зад решетките. Решението е било обжалвано пред Апелативния съд, който отмени промяната и мярката на пенсионерът остана с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„От името на моите доверители правим искане за отвод на целия съдебен състав, тъй като в протоколно определение от 29 септември, без да е правено искане от подсъдимия или защитата му, той излезе със становище за по-лека мярка“, заяви адвокат Росица Драгинова. По нейните думи близките на Митко Иванов се съмняват, че съставът може да бъде пристрастен при определянето на присъдата. Адвокатът на Цветилов Чавдар Петров се възпротиви на искането, но въпреки това то беше уважено./24plovdiv.bg

Снимки: Никола Михайлов, 24plovdiv.bg

Свързани статии