Костадин Димитров и ГЕРБ с убедителна победа в Пловдив, отиват на балотаж с Ивайло Старибратов

Костадин Димитров спечели убедително първия тур на кметските избори в Пловдив и изглежда пълен фаворит за балотажа. Кандидатът на ГЕРБ събра над 33,7 % и изпревари със солиден аванс съперниците си.

Интригата на вота беше битката за второто място, където Славчо Атанасов („Съединени за Пловдив“) тръгна по-успешно, но още по обяд Ивайло Старибратов („Продължаваме промяната-Демократична България“) го настигна, а после и задмина с над 5 на сто. Резултатите на двамата са съответно 22,2% и 15,8%.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ събра 7,2 на сто. Костадин Палазов от БСП събра 5,9%.

Преднината на Костадин Димитров пред Старибратов от над десет на сто обаче го правят сигурен фаворит за балотажа.

За четвърти пореден път партията на Бойко Борисов печели и местния вот за общински съветници, взимайки реванш за загубата на парламентарните избори от ПП-ДБ през април.

ГЕРБ събраха 31,4%, изпреварвайки убедително основните си конкуренти, които взеха 21,9%.

Широката местна коалиция „Съединени за Пловдив“ тръгна с голяма кошница и едва ли е доволна от събраните 13,6 на сто. Все пак резултатът е доста по-убедителен от този на „Възраждане“ (8,4%), БСП (6,4%) и ДПС (1,3%).

До последно не е ясно кои от другите играчи също ще спечелят места в местния парламент.

Решението на Бойко Борисов да заложи на най-успешния районен управник в партийните редици под тепетата се оказа печеливш ход. След три поредни мандата в „Тракия“ Костадин Димитров показа, че е достатъчно популярен и извън своя район.

При това майсторът в таекуондото с диплома на математик събра и по-висок резултат от общинската партийна листа, което означава, че е получил подкрепа и извън електората на ГЕРБ.

Ако не се случи сензация следващата недял Костадин Димитров ще стане и четвъртият пореден кмет на ГЕРБ след двата мандата на Иван Тотев и приключващият на Здравко Димитров./Вестник Марица

Свързани статии