Царацово почете паметта на дядо Иван Арабаджията/СНИМКИ/

Село Царацово се поклони пред  делото на сподвижника на Васил Левски – Дядо Иван Арабаджията. На 13-ти февруари – деня, в който се навършват 122 години от смъртта му,  кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, кметът на селото Димитър Петров, общинският съветник Георги Разпопов и възпитаници на ОУ „Дядо Иван Арабаджията, поднесоха венци и цветя пред паметника на големия революционер в центъра на селото.

Децата от началния курс изнесоха поетичен рецитал, а ученици от прогимназията представиха пиеса, посветена на Дядо Иван, както е известен той сред съратниците си.

„Село Царацово е столицата на българските революционерни апостоли, а бае Иван е техния баща и съветник“, пише бележитият български писател Захарий Стоянов в „Записки по българските въстания“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Грамоти получиха най-активните читатели на библиотеката в читалището в селото, като най-малките от тях са се записали още докато са били в детската градина.

Димитър Иванов поздрави жителите на Царацово и учениците по повод патронния празник на училището и читалището в селото.

„Събрали сме се на този площад, за да се поклоним пред делото на Бащата на апостолите, родолюбец  и революционер – Иван Атанасов Арабаджията. Гордея се, че един от най-преданите съратници на Левски,  деен участник  в подготовката на Априлското въстание, деец на Съединението и народен представител, е живял на територията на община „Марица“, посочи в речта си градоначалникът.

Той призова учениците да следват завета на великия български националреволюционер.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Дядо Иван Арабаджията е успял, защото е умеел да обединява хората и те са му вярвали. Освен радетел за свободата на Отечеството, той е бил и поборник за създаването на повече училища в България, защото е знаел колко е важно образованието за бъдещето на нацията. Затова, скъпи ученици, трупайте познания и бъдете задружни, за да побеждавате и преуспявате в живота. Да бъдем сплотени и да проявяваме доброта един към друг, за да преодолеем заедно трудностите, които ни поднася животът. Честит патронен празник!“, обърна се към присъстващите кметът на Община „Марица“.

Кметът на с. Царацово Димитър Петров също приветства жителите и гостите на събитието.

„Гордеем се с Дядо Иван Арабаджията, защото основно благодарение на него, още през далечната 1870 г., с. Царацово е имало училище. Деца, бъдете ученолюбиви и достойни наследници на Вашия патрон. Честит празник!“, заяви Димитър Петров.

С едноминутно мълчание всички склониха глава пред безсмъртното дело и всеотдайността на Иван Арабаджията, а отец Евгени отслужи панихида в негова памет.

Свързани статии