В Пловдив: Кръводарителска акция в памет на загиналите при Арменския геноцид

Кръводарителска акция посветена на арменския геноцид ще се проведе утре в Пловдив. Тя ще премине под надслов „Дарена кръв за пролята кръв“ и е в памет на загиналите арменци. Организатори са от арменската общност в града.

Поводът е 24 април – Международният ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915 – 1923 г.). Денят е обявен първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г., а в първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

„През 1915 г. в Османската империя беше пролята кръвта на повече от 1,5 млн. невинни арменци в първия Геноцид за 20-ти вeк. Повече от 109 години по-късно можем да почетем паметта им, като дарим своята собствена кръв и чрез този безкористен акт на човеколюбие, превърнем ужаса на кръвопролитията в безценнен дар на живот“, призовават от арменската общност.

Кръводарителската акция ще се проведе на площада пред община Плолвдив – (пл. „Стефан Стамболов“) от 11:00 до 15:00 часа.

Свързани статии