Четири зловещи случая на домашно насилие само за два дни в Пловдив

Бизнесмен преби съпругата си с ракета за тенис, а внук за малко да убие 95-годишната си баба, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. Това са само два от четирите случаи на домашно насилие за последните два дни, по които са образувани досъдебни производства в прокуратурата под тепетата.

95-годишна баба е в кома и с опасност за живота в болницата, след тежък побой, нанесен й от нейния внук. Жената, която е в безпомощно състояние и се обслужва от помощница, живеела в центъра с внука си, с когото често се карали и който системно се напивал. Досега обаче кавгите и скандалите им не са прераствали в побоища. Само от време на време внукът замервал баба си с предмети и я обиждал.

Преди два дни – на 13 декември, около 20 ч., внукът се върнал у дома, влязъл в стаята на баба си и отново се скарали. В хода на скандала, агресията на мъжа ескалирала и той започнал да я налага по главата. След това се прибрал в стаята си, без да се увери дали възрастната жена е добре. По-късно през нощта бабата го повикала. Той отишъл при нея и я пребил жестоко.

Когато жената, която гледала бабата дошла на другата сутрин, заварила внука да събира парцали, напоени с кръв. Тя видяла, че възрастната жена била в изключително тежко състояние – със затворени очи, цялата й уста била в кръв и изкривена. Блузата, с която била облечена, била напоена с кръв около деколтето. Жената се притеснила и повикала Спешна помощ. Докато чакали медиците, внукът с равен и безразличен тон й казал, че баба му била паднала от леглото, на което спяла. Помощницата не повярвала, тъй като очевидно състоянието на възрастната жена било много тежко. Междувременно внукът непрекъснато повтарял, че баба му искала да умре вкъщи и затова нямало нужда от Спешна помощ.

Когато медиците дошли, повикали полиция. В дома са извършени огледи, иззети са множество веществени доказателства. Разпитани са свидетели, предстоят и още разпити. Възрастната жена е освидетелствана, но това ще бъде направено още веднъж, като ще се вземат биологични проби за последващи ДНК. Жената е в кома и с мозъчен хематом.

Внукът е задържан за 24 часа, като предстои с постановление на наблюдаващия прокурор мярката да бъде променена на 72 часа, след като му бъде повдигнато обвинение за нанасяне на телесна повреда. Вероятно квалификацията ще бъде за извършено престъпление в условията на домашно насилие, срещу беззащитно лице и по особено мъчителен за жертвата начин. Наказанието, което предвижда законът в този случай е от 3 до 15 години затвор, съобщи наблюдаващият прокурор Нено Димов.

За 24 часа е задържан и бизнесменът, пребил жестоко съпругата си с тенис ракета. След повдигане на обвинение, мярката ще бъде удължена за 72 часа. Според зам.-районния прокурор Атанас Илиев, който е и наблюдаващ прокурор по случая, жената е в тежко състояние и в момента оперират далака й, който е бил разкъсан при побоя.

„Става дума за нормално семейство – бизнесмен, съпруга и две деца. Но нормалността свършва дотам. Оказва се, че жената и децата имат инсталирани подслушвателни устройства за следене на местоположение в мобилните телефони. Многократно са заключвани в дома си, без тяхното съгласие, следствие на ревност. Многократно е имало скандали и побои“, разказа Илиев.

Вчера в 23 ч. се е получил сигнал за пореден побой. Бизнесменът се върнал вкъщи и заварил заварва съпругата си да говори по телефон, който не бил виждал и на който не е поставял подслушвателно устройство, както и устройство за проследяване. Главата на семейството се разярил, грабнал тенис ракетата и започнал да налага жена си. Със сетни усилия тя успяла да избяга и потърсила помощ при приятелки, които я откарали в болницата. Оказало се, че вследствие на побоя по жената има множество хематоми, фрактури на две ребра, спукано дясно тъпанче, скъсан далак. Извършена й е операция. Лекарят, който я е приел, я познавал, тъй като през 2018 г. тя е била приета в болницата с травми и му казала, че е паднала по стълбите.

Според прокурор Илиев децата – момиче и момче, не са станали свидетели на побоя, тъй като не били вкъщи. За това престъпление законът предвижда от 2 до 10 години затвор, уточни обвинителят.

Още един съпруг пребил жена си на 13 срещу 14 декември през нощта, в присъствието на двете им 5-годишни деца – близнаци. Мъжът нанесъл жесток побой на съпругата си, като се опитал и да я изнасили. Жената успяла да избяга при съсед, който подал сигнал на спешния телефон 112. Полицията се отзовала незабавно, а по случая вече е образувано досъдебно производство и се събират доказателства. Съпругът е задържан за 24 часа, мярката му ще бъде удължена за 72 часа.

Последният случай е на син, пребил майка си. Извършителят е съден за убийство, а през 2016 година е освободен условно предсрочно с пробационни мерки. На 12 декември се прибрал у дома от клиника за лечение от алкохолизъм. На следващия ден започнал да крещи на майка си, пребил я и изпотрошил мебелите и телефона й. Жената успяля да избяга, отишла при съсед на долния етаж, който подал сигнал до полицията и действията на полицаите били светкавични. Майката заявила на разследващите, че нищо не се е случило, че това е нормално и че всичко е наред, само да не закачат сина й. Насилникът е задържан за 72 часа и предстои внасяне на искане до съда за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

И четирите случая на домашно насилие са зловещи, категоричен беше Атанас Илиев. Той допълни, че в прокуратурата с притеснение наблюдават ескалация на битовата престъпност и домашното насилие. Затова смятат да водят безкомпромисна битка за намаляване на случаите на домашно насилие. Набелязани били конкретни мерки, като ще се работи съвместно с полицията, неправителствени организации, съда и БЧК. Ще продължи и превенцията сред ученици, ще има твърда наказателна политика.

Свързани статии