„Гайдарите от Алтън Калофер“ и кметът Румен Стоянов с грамоти от областния управител Ангел Стоев/СНИМКИ и ВИДЕО/

„Гайдарите от Алтън Калофер“ са сред шестте проекта, вписани в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – България“ за 2022 година. Своеобразният конкурс се организира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Гайдарите от читалището в Калофер бяха избрани да представят Пловдивска област в конкурса, съобщи пред журналисти и гости днес областният управител Ангел Стоев. Той връчи специални грамоти на читалището в Калофер, кмета Румен Стоянов и на създателите на 7-минутния филм за гайдарството в балканското градче. В него се разказва как в Калофер се изработват гайди и колко време и търпение е нужно, за да се стигне до завършената гайда, характерна за Тракийската фолклорна област.

Всъщност, гайдата е музикалният символ на Калофер и това е една от причините градът да кандидатства с известния си гайдарски състав, който си извоюва влизането в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – България“ за 2022 година, каза още Ангел Стоев. И допълни, че на практика градът има най-много гайдари на глава на населението не само в България, а може би и в целия свят.

Областният управител похвали кмета Румен Стоянов за начина, по който се отнася към развитието на читалищната дейност в градчето.

Целта ни е да се говори за Калофер, за да идват тук повече туристи, коментира пред журналисти след представянето Стоянов.

Представителна група на гайдарите, начело с тяхната ръководителка Христина Терзиева свириха под елхата във фоайето на областната администрация и бяха аплодирани от служители и журналисти. Заедно с тях на тъпана бе и кметът Румен Стоянов, който също може да свири на гайда.

А 21-годишната Христина Терзиева, която е завършила СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с народна музика, разказа, че от 11-години свири на гайда.

Свързани статии