Напрежението в Кърнаре ескалира, недоволните се опитаха да стигнат до циганската махала/ВИДЕО/

Днес село Кърнаре беше окупирано от полиция на районното управление в Карлово и спецсилите в Пловдив. На място бяха шефът на областната дирекция старши комисар Атанас Илков, както и шефът СПС Виктор Празов. Входовете и изходите на селото бяха блокирани, тъй като там бяха разположени специални сили. В махалата е пусто, видя камерата на ПБ Новинар. Местни хора съобщиха пред репортера ни, че абсолютно всички роми са се изнесли по съседните села от страх да не бъдат нападнати. Малко преди протеста на мощни мотори пристигнаха десетки рокери. Те, както и хората от протеста, поискаха да направят шествие до махалата, но ченгетата категорично забраниха това.

Пред ПБ Новинар председателят на инициативния комитет Атанас Николов коментира, че очаква бърза реакция от държавата и че хората вече не издържат на ромските безчинства.

Приключила е проверката на община Карлово. От общи 52, 51 са незаконните къщи в ромската махала на село Кърнаре, където живеят около 300 цигани. Ще бъдат взети всички мерки по събарянето на незаконните постройки, ако в едномесечн срок собствениците не ги узаконят. Това обаче е малко вероятно и ако ромите сами не съборят къщите си, общината ще се заеме със сагата, съобщи пред насъбралите се кметът на Карлово – д-р Емил Кабаиванов.

Ще бъде забранено след 20 ч. цигани да се разхождат с каруци из селото лятно време, същото вето ще бъде наложено за зимата, но до 17 часа. Ще бъдат заставени родителите да пращат децата си на училище редовно и да се грижат за тях. Ще се засили охраната, за да спрат набезите към дворове и градини на местните, каза още кметът. Преди това инициативният комитет изчете писмото с исканията на хората, за което ПБ Новианр вече съобщи.

Както ПБ Новинар съобщи, след погрома излязоха наяве чудовищни гаври, които циганите правят с местните хора. В специално писмо от инициативния комитет до премиера и всички възможни институции протестиращите настояват да се реши проблемът им, тъй като ромите ги замеряли с камъни, гонели децата от игрището, пикаели в чашите за кафе и извършвали всякакви други извращения. Недоволните настояват да се вземат мерки, за да живеят спокойно и да не ги е страх вечер да излизат по улиците. Почти всеки циганин е с оръжие, казват те и треперят за живота си.

Днес протестът приключи без инциденти, събрани са над 500 подписа срещу циганските престъпления. Нов протест ще има следващата неделя.

Свързани статии