Въздействащи спектакли и исторически реконструкции по време на първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“/ПРОГРАМА/

Министърът на туризма Зарица Динкова ще открие първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“.  Фестивалът започва от днес и  ще продължи до 7 април в гр. Хисаря. Той е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации  ще бъде пресъздадено древното минало на града.

Зрелищен спектакъл, представящ основаването на града от император Диоклециан и ритуалите „Ауспиция“ (гадаене за благосклонността на боговете), „Лустрацио“ (очистителен ритуал) и молитва за здравето на императора ще  завладеят  публиката през първата вечер на фестивала.

Античен пазар, гладиаторски битки, ритуали и антична поезия ще завладеят вниманието на гостите и жителите на града  и ще ги пренесат в древността. На различни сцени, сред запазените останки на Перистилната сграда, Амфитеатъра, Римските терми и пред централната порта на крепостта ще се представят различни дейности – занаяти, демонстрации на антична мода, настолни игри, монетосечене, римска медицина, стрелби, театрални антични постановки и много други интересни неща от живота на древните хора. Освен дегустации на антични ястия и напитки своите продукти ще представят и местни производители.

В съботния ден на фестивала Археологически музей в Хисаря ще представи проекта си „ПИЛИГРИМ. Мистичните пътеки в Хисаря. Пет духовни пътя, които да извървиш“,  реализиран съвместно с Viarity Ltd, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изданието „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“ ще бъде представено чрез спектакъла „Пътят на Вярата“, безплатни книжки за един от маршрутите и томбола с награди по време на Античния фестивал за съвременните пилигрими. „Пътят на вярата“, представящ завръщането на епископите на Диоклецианополис от вселенските събори  и посрещането на пилигримите, извървели мистичните пътеки на Хисаря, ще бъде представен в събота вечер на сцената пред  „Камилите“.

Закриването на фестивала и тегленето на печелившите от томболата „Пилигрим. Мистичните пътеки в Хисаря“ ще е в неделя от 13.00 часа, отново на сцената на южна порта „Камилите“.

Организатори на Античния фестивал са Община Хисаря, Археологически музей – Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря.

Вижте пълната програма:

Свързани статии