В Сопот тази вечер е кулминацията на Вазовите празници/СНИМКИ/

В Сопот продължават честванията по повод 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Днес е кулминацията на Вазовите празници в родния град на твореца, оставил незаменими следи и огромно книжовно наследство на България.

Кметът на община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, заместник-кметът Калина Чилингирова, кметът на село Анево Николай Николов, общински съветниции и граждани присъстваха сутринта на тържествена литургия по повод годишнината от  рождението на Вазов. На литургията, която беше отслужена в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, беше почетена и паметта на семейството на Патриарха на българската литература.

След това кметът, председателят на ОбС и заместник-кметът присъстваха на детското утро- „Аз съм българче“, организирано от Центъра за работа с деца и проведено в НЧ „Иван Вазов-1871“.

В къща-музей „Иван Вазов“ на церемония по награждаване на лауреатите от Десетия национален конкурс „Вазовата Бъгария“, в който се включиха десетки деца от страната и чужбина, кметът на общината Станислав Стоенчев и директорът на музея д-р Борислава Петрова наградиха най-добрите и отличили се творби.

Довечера в 18.30. часа в къща-музей „Иван Вазов“ е срещата с тазгодишния носител на Националната литературна награда „Иван Вазов“-писателката и преводач Здравка Евтимова.

Традиционно засаждане на иглолистно дръвче от носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов“ ще бъде след срещата със Здравка Евтимова.

В 20:30 ч., площад „Иван Вазов ” ще започне тържественото честване на 174-та годишнина от рождението на Иван Вазов, както и награждаването  на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов“.

Предвижда се военен ритуал по поднасяне на венци и цветя от 21:30 ч. на площад „Иван Вазов“, огнена програма с  Театрално-огнена формация „Повелители на мечти“ и празничен концерт с участието на Деси Добрева и фолклорна формация. Празничната вечер ще завърши със заря.

Свързани статии