ЦИК ще определи окончателно ръководствата на двете Районни избирателни комисии в Пловдивска област

Областният управител проведе днес работни срещи за съставите на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, политически консултации за провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, както и за избори за народни представители на 9 юни 2024г.

По време на преговорите за състава на 16 РИК политическите сили не постигнаха консенсус за председателското място. Бяха предложени две кандидатури – Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи  за поста Калоян Сухоруков, който и на предишните избори е оглавявал комисията, а ПП “Възраждане“ – Нед Златев.

Секретарското място в 16 РИК-Пловдив град, също  бе спорно. Кандидатурите там са две Коалиция“ Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Ангел Първановски, от ПП“ Движение за права и свободи“ издигат Васил Петров.

Единодушно се прие предложението заместник-председателските места да са четири на тези избори. ПП „Има такъв народ“  издигат за едно от тези места  Стефан Вълчев.

Ръководството на 17 РИК-Пловдив област също ще се определи от ЦИК, след като политическите партии не се споразумяха помежду си.

За председателското място бяха предложени три кандидатури – Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи Янко Радунчев, който също бе председател на комисията на предишните избори, Коалиция „БСП за България“ издигна за поста Ваня Костадинова от Асеновград, а от ПП “Възраждане“ предложиха Петя Генова.

До консенсус не се стигна и за секретарското място, там кандидатурите са две от Коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България“ предложиха за поста Стоян Мемцов, а от ПП “Движение за права и свободи“ – Радина Петрова.

Спор нямаше за броя на заместник-председателските места. Нямаше възражение и за заместник-председателските място на ПП „Има такъв народ“, тяхната кандидатура е  Янко Тричков.

След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата на двете избирателни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата избирателни района ще бъдат от 17 членове – като ръководните места са шест – председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 3 места за ПП „Движение за права и свободи“, 2 места за ПП „Възраждане“ и  Коалиция „БСП за България“, и 1 място за ПП „ Има такъв народ“.

Свързани статии