Трима шофьори в ареста за агресия на пътя в Пловдивско

Два случая на проявена агресия и грубо погазване на правилата за движение, регистрирани вчера на територията на ОДМВР – Пловдив, станаха причина за задържането на трима водачи.

По обяд възникнал конфликт между двама мъже, които пътували съответно с лек автомобил „Фолксваген“ и товарен „Пежо“ по автомагистрала „Тракия“ в посока София. Според първоначалната информация в продължение на няколко километра те си разменяли неприлични жестове и обиди, а в даден момент единият замерил колата на другия с пластмасова бутилка. При ответна реакция неговият опонент обаче хвърлил стъклено шише, с което счупил задно стъкло на превозното му средство.

Виждайки полицейски патрул на една от бензиностанциите, шофьорите решили да се оплачат, представяйки се едновременно като потърпевши. В крайна сметка проверката показала, че и двамата са имали неприемливо поведение на автомагистралата, където се развива и по-висока скорост, и с това са създали риск за собствения си и за живота на останалите участници в движението. След доклад в Районна прокуратура – Пловдив срещу мъжете – столичанин и жител на Ботевград, са започнати бързи производства за хулиганство по чл. 325б, ал. 3 от НК, задържани са за едно денонощие.

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава двете бързи производства. Към момента се провеждат активни процесуално-следствени действия за установяване на фактическата обстановка.

Няколко часа по-късно, около 17 часа, в Първо РУ се явила жена и разказала, че докато управлявала лекия си автомобил на надлез „Родопи“ – бул. „Кукленско шосе“, непознат шофьор на „Шкода“ я принудил с рязка маневра да отбие встрани на пътя. Със закани за физическа саморазправа мъжът се нахвърлил с удари върху колата ѝ и счупил двете странични огледала, след което потеглил в неизвестна посока.

След запознаване с кадри от случилото се, разпространени и в социалната мрежа и медиите, служителите предприели незабавни оперативни и издирвателни действия. Още същата вечер в районното управление е отведен извършителят – пловдивчанин на 45 години, с криминалистична регистрация за умишлено увреждане на чуждо имущество. По указания на дежурен районен прокурор срещу мъжа се води бързо производство за хулиганство.

Днес Районна прокуратура-Пловдив привлече в качеството на обвиняем 45-годишния агресивен шофьор с инициали Б.Г. Срещу него се води бързо производство за хулиганство при управление на моторно превозно средство.  Обвинението е за това, че на 10.04.2024 г. в гр. Пловдив, надлез „Родопи“, лицето е извършило непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като по своето съдържание същите се отличавали с изключителни дързост и цинизъм. Той е задържан  за срок до 72 часа. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да  внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

От своя страна ОДМВР – Пловдив информира, че ще прилага нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. Мерките на полицията за подобряване на пътната безопасност и предотвратяване на сериозни произшествия дават резултат, но е важно хората да осъзнаят, че на пътя всеки един носи отговорност.

Свързани статии