Стотици почетоха рождението на Иван Вазов в Сопот/ВИДЕО/

Много хора се събраха снощи на площада в центъра на Сопот, за да отбележат заедно с ръководството на общината 174 години от рождението на най-великия си син-поета Иван Вазов.

В словото си кметът на община Сопот Станислав Стоенчев каза:

„Няма друг творец, който с такава обич и любов, с такъв патриотизъм и отдаденост да е творил за Родината.

Иван Вазов е емблема на Сопот, на България, на Европа. Превеждан на десетки чужди езици, четен, изучаван, признат навсякъде. Поетът на народа… С каква любов само той пише за него, за своето Отечество.

И днес всеки българин знае наизуст негови емблематични творби, и днес с неговите стихове възпитаваме в родолюбие децата си.

Признателният български народ е кръстил на него училища, читалища, библиотеки, улици, Народният театър в София носи името на Иван Вазов.

Само романът „Под игото“ да ни беше завещал, пак щеше да е много. А той остави след себе си цяла една литературна съкровищница.

Днес мога да заявя, че съм горд да съм кмет на родния град на Иван Вазов. Че съм горд, че не е забравен, че не спираме всички в Сопот да предаваме неговите послания и да се поучаваме от неговите писания“.

След това Станислав Стоенчев покани на сцената писателката Здравка Евтимова, която е носител на Националната литературна награда за 2024 г.

Тя е осигурена с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

„Поздравявам Ви, г-жо Евтимова и Ви желая здраве, нестихващ творчески ентусиазъм и дълги години да ни радвате с творбите си“, каза кметът.

„За мен е чест да получа Вазовата награда. За мен е гордост, като чувам как децата на Перник, от където съм родом, а и децата в цялата страна, рецитират още като проговорят стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Пазете децата на България и им предавайте творчеството и богатото наследство на Патриарха на българската литература“, пожела Здравка Евтимова.

По повод празника бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България,от председателя на НС и от много други институции.

С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Иван Вазов.

Преди официалната част в къща-музей „Иван Вазов“ се проведе среща разговор със Здравка Евтимова, а после тя и кметът засадиха традиционно иглолистно дръвче.

Празничната вечер завърши с Огнена програма на Театрално-огнена формация „Повелители на мечти“ и празничен концерт с участието на Деси Добрева и фолклорна формация.

Изпълнителите получиха безброй аплодисменти от многобройната публика. Красива заря освети небето над Сопот.

Събитието уважиха председателите на ОБС Сопот и Карлово Нели Пенева и Доньо Тодоров, заместник-кметовете на Сопот и  Карлово Калина Чилингирова и Антон Минев, заместник-командирът на 61 Стрямска бригада, родственикът на рода Вазови-доц. Григорий Вазов, общински съветници от Сопот и Карлово, граждани.

Свързани статии