Стотици пловдивчани почетоха 146-тата годишнина от Освобождението на България/СНИМКИ/

С молебен в катедралния храм „Успение Богородично”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, започна честването на 146-тата годишнина от Освобождението от османско владичество в Пловдив.

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров,  командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народният представител Радомир Чолаков, областният управител Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, заместник-кметове, районни кметове, общински съветници и граждани.

„Мракът на робството не успя да угаси пламъка на вярата, не можа да заглуши родната българска реч. Вярата победи робството. Спасителната православна вяра вдъхнови и героите на Освобождението, които отдадоха живота си за нашето Отечество“, заяви в речта си след църковното богослужение Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай и пожела мир независимост, свобода и благоденствие на всички.

„Днес празнуваме духа на България, защото именно силата на българския дух ни е превела през робството към свободата, след пет века османско иго“, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

„На многая лета“ и камбанен звън известиха края на молебена за Националния празник на България в Пловдив.

По-късно, с  тържествена военна церемония пред паметника на цар Александър II на Бунарджика и панихида за загиналите за свободата на България герои на Паметника на опълченците на Централни гробища, Пловдив почете Националния празник на България. Членовете на комитет „Родолюбие“ в униформи и носии и тази година поведоха пловдивчани в „Поход на свободата“ до върха на Бунарджика, под знамената на българското опълчение. Стотици пловдивчани изкачиха хълма, за да почетат героите, загинали за Освобождението на България и да развеят българския трибагреник.

Пред паметника на Александър II  присъстваха Кметът на Община Пловдив – Костадин Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народният представител Радомир Чолаков, Областният управител на област Пловдив – д-р инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Женя Петкова, Пламен Панов, Савина Петкова, Ангел Славов, Иван Стоянов, Николай Бухалов, кметове и заместник-кметове на шестте пловдивски района, общински съветници, Общественият посредник на община Пловдив Борислав Стаматов, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, представители на политически партии, обществени организации, медии и граждани.

Тържественият военен строй бе приет от генерал – майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив. Официално слово по повод  146-та годишнина от Освобождението на България произнесе инж. Любозар Фратев – носител на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ за изключителен принос в областта на обществения и културен живот на града и грижа за неговите граждани. Преди него, Христо Христов направи пламенна рецитация на „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, каквато е традицията на този ден от дълги години.

В церемонията по полагане на венци и цветя участваха представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър, членовете на Комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“. Положени бяха венци и цветя от държавни и общински институции, политически партии, почетни консули, сдружения, военни формирования, студентски организации, учебни заведения, патриотични организации, движения и клубове, както и от стотиците признателни граждани. С падане на колене и минута мълчания присъстващите официални лица, военни и граждани почетоха паметта на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

В 13.30 часа на паметника на Опълченците в Централен гробищен парк, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заедно със свещеници от Пловдивската Света митрополия, отслужи панихида. Във войната, дарила на измъчения български народ чаканата 500 години свобода, са участвали около 7000 български опълченци, които под Самарското знаме са водили люти боеве на Шипка и други места на кървави сражения. След църковния ритуал бяха положени венци и с падане на колене и едноминутно мълчание, бе отдадена почит към опълченците.

С тържествена заря-проверка на площад „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на България. Участие в нея взеха военни формирования от пловдивския гарнизон, а официално слово произнесе командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„В дни като днешния ние всички трябва добре да съзнаваме, че Освобождението не е еднократен акт, а дълъг исторически процес. Че свободата е преди всичко дълг и отговорност за всеки един от нас към днешния и утрешния ден на България. И нека всеки наш бъдещ ден бъде озарен с гордостта и отговорността, че България е една от най-древните държави в Европа, че нашият народ е малък, но смел и непреклонен, преминал през жестоки страдания, но постигнал и велики победи“, заяви в речта си генерал-майор Явор Матеев.

Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, Н. В. Пр. пловдивският митрополит Николай, зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, общински съветници. Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Петър Тосков.

Свързани статии