Стоил Джуров хвана кръста на Йордановден в Маноле/СНИМКИ/

27-годишният Стоил Джуров хвана кръста на Йордановден в река Стряма в Маноле. Той е бивш национален състезател по карате киокушин. Повече от 10 години се е занимавал със спорт и гордостта му е участието в Европейски шампионат с българския отбор. „Щастлив съм, че за втори път хванах кръста на Богоявление, защото този празник е най-светлият за мен. Посвещавам успеха си на моя баща Йордан, който днес празнува“, сподели Стоил. Той пожела на всички да са живи и здрави и да продължават традициите на предците ни. Кметът на селото Стоил Дишев поздрави „спасителя“ на кръста, връчи му подаръци и поздрави присъстващите за Йордановден.

Дванадесет мъже от 15 до 57 години скочиха във водите на река Стряма, за да спасят Богоявленския кръст. По традиция всички участници играха мъжко хоро в реката, подкрепени от бурните аплодисменти на присъстващите на брега.

Празникът Йордановден в село Маноле започна с Велик водосвет за здраве и благоденствие в храм „Св. Димитър“, отслужен от отец Николай. След него миряните получиха благословия и си взеха светена вода, която на Богоявление има особена сила.

По-късно литийно шествие, водено от кмета на Маноле Стоил Дишев, се отправи към река Стряма. Стотици жители на Маноле присъстваха на брега на реката, за да проследят отблизо ритуала. Отец Николай освети кръста и припомни за символиката на християнския празник. Той бе съпроводен с изпълнения на фолклорна група „Манолски славей“, която създаде невероятна атмосфера. След края на Богоявленския ритуал, кметът Дишев покани присъстващите на централния площад в селото, където бе подготвена празнична програма от НЧ „Просвета – 1927 г.“.

Литийното шествие бе съпроводено от полиция. Движението на моста на река Стряма бе контролирано от служители на реда.

Свързани статии