Спектакълът „Под игото“ с две представления в Сопот

На 23 април в Народно Читалище „Иван Вазов – 1871“ в Сопот ще гостува трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Спектакълът „Под игото“ е едно от най-новите заглавия в репертоара на театъра и се очаква с нетърпение както от гражданите на подбалканското градче, така и от трупата на театъра.

Специално за публиката от Сопот и близките градове организаторите планират две представления – от 15.00 ч. за ученическа публика и редовен спектакъл от 19.00 ч. Романът придобива своя сценичен вариант под драматизацията на Юрий Дачев и под вещата режисура на Бина Харалампиева, която за пореден път поставя на сцена произведения на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Една мащабна и завладяваща продукция обещават от организаторския екип. На сцената участват 23 актьори, включително и деца. Ролята на Доктор Соколов е поверена на Иван Юруков, Богдан Бухалов ще влезе в ролята на Бойчо Огнянов, а емблематичната роля на Рада Госпожина е поверена на Христина Джурова. Стоян Радев пък умело влиза в образа на Кириак Стефчов.
Билети и за двете представления в Сопот могат да се закупят от касата на НЧ „Иван Вазов“

„ПОД ИГОТО“

по мотиви от романа на Иван Вазов
Драматургичен вариант – Юрий Дачев
Режисьор – Бина Харалампиева
Сценография и костюми – Свила Величкова
Музика – Асен Аврамов
Фотограф – Ангел Жечев

Участват:

БОЙЧО ОГНЯНОВ – Богдан Бухалов (гост)
Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков (гост)
РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова
КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев
КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова
ИВАН БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков
КОЛЧО СЛЕПЕЦА – Константин Соколов
ЧОРБАДЖИ МАРКО – Пламен Димитров
ЧОРБАДЖИ ЮРДАН – Свилен Стоянов
ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО – Валентин Митев
ХАДЖИ СМИОН – Николай Кенаров
ХАДЖИ РОВОАМА – Даниела Викторова, Биляна Стоева
КАНДОВ – Недялко Стефанов
Г-Н ФРАТЮ – Симеон Лютаков
ЛАЛКА – Габриела Боева
СТАЙКА – Гергана Арнаудова
ДЕЦА – Кристияна Иванова, Виктория Петрова, Мария Йорданова, Антония Душева, Симона Костадинова, Стефания Стоянова, Дария Вълчева.

Номинация за награда ВАРНА за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. за екипа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна за творческата работа в спектакъла „Под игото“ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в сценична творба, която трогва, провокира размисъл, внушава гордост и вдъхва надежда.

„Под игото“ (1894) звучи изключително съвременно, защото толкова години по-късно ние почти не сме се променили и продължаваме да имаме същите недостатъци и достойнства. Делим се на две – от една страна са отдадените на националната кауза, а от друга – останалите, които много внимават интересите на нацията да не нарушат техните собствени интереси. В опита си да бъдем наистина свободни, преди 33 години ние повторихме същите грешки, през които е минал народът ни в подстъпите към Априлското въстание. Това се опитваме да разкажем с нашето представление – колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно, да бъдем народ, а не просто население.

Бина Харалампиева

Повече за спектакъла четете тук: https://www.dramavarna.com/…/spekta…/181-2023/2017-pod-igoto .
Режисьорът Бина Харалампиева пред Виолета Тончева за постановката „Под игото“ от Иван Вазов във Варненския драматичен театър: https://bit.ly/3t5koqB .
Албум със снимки от спектакъла разгледайте тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.896246448555717… .
Плейлист с видеа и отзиви от зрители гледайте тук: https://www.youtube.com/playlist… .

Свързани статии