След полицейска гонка спипаха двама каналджии и 18 нелегални сирийци край Карлово

Районна прокуратура-Пловдив – Териториално отделение-Карлово наблюдава досъдебно производство за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 09.07.2024 г. около 21,00 ч. в района на бензиностанция на главен път София-Бургас полицейски патрул подава сигнал за спиране на товарен бус. Водачът на моторно превозното средство първоначално намалява скоростта, след което я увеличава, опитвайки се да избегне проверката. Започва преследване, при което бусът удря единия от двата преследващи го полицейски автомобила. След около 2 км в района на с. Васил Левски бусът е спрян. Установено е, че в него пътуват двама български граждани, а в задната му част се превозват 18 сирийски граждани, незаконно преминали на територията на Република България. Трима от чужденците са малолетни, а 8 са непълнолетни.

Двамата български граждани са задържани. Установено е, че единият от тях е осъждан 25 пъти, като последното си наказание е изтърпял през 2023 г.

Действията по разследването продължават.

За втори случай с бежанци съобщи кметът на садовското село Катуница Красимир Юруков, предаде Радио Пловдив. След полицейско преследване два автомобила с румънска регистрация успели да се измъкнат. Колите били намерени по-късно, изоставени край гробището на Катуница. Шофьорите не са открити, евентуалните мигранти – също.

Няма пострадали при инцидента – заяви за Радио Пловдив кметът Юруков. Той коментира, че мигрантският трафик обикновено не минава през Катуница и това е вероятно случаен инцидент.

Полицията издирва шофьорите и бежанците.

Снимката е илюстративна: БГНЕС

Свързани статии