Шефовете на ПФК „Ботев“ и двамата полицаи, участвали в ОПГ, остават зад решетките

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката „задържане под стража“,  взета от Окръжен съд – Пловдив спрямо зам.-търговския директор на ПФК „Ботев“ Вълю Петков, шефът на охраната на клуба Милен Стоянов, както и полицаите Галин Колев от Първо РУ и мл. инспектор Мартин Ламбрев от Трето РУ в Пловдив. Четиримата са обвинени  за участие в организирана престъпна група, която е въоръжена и създадена с користна цел.

Спрямо соченият за ръководител на организираната престъпна група Вълю Петков са повдигнати четири обвинения за престъпления, извършени в периода от  септември до ноември 2023 г. на територията на  Пловдив и Димитровград. За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба и конфискация на една втора от имуществото. Спрямо двама участници от групата – Милен Стоянов и Галин Колев, вторият от които е служител на  МВР в Пловдив, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, изнудванe и принуда. Спрямо четвъртия обвиняем Мартин Ламбрев, който също е полицай,  са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и  за изнудване.

Апелативните съдии прецениха, че от събраните до момента доказателства по делото, от разпитите на 12 от свидетелите пред съдия, от иззетите материали по делото, правилно Окръжен съд – Пловдив е направил обосновано предположение за съпричастност на всеки от четиримата обвиняеми към престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Съдът прие, че при мярка различна от задържане под стража за всеки от обвиняемите, съществува реална опасност от извършване на престъпление, като се опитат да повлияят на свидетелите по делото, но  няма опасност от укриване.

В съдебната зала стана ясно, че вчера полицаят Галин Колев от Първо РУ е бил отстранен от работа със заповед на директора на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Свързани статии