С викторина и богата програма гимназията в Клисура отбеляза патронния си празник/СНИМКИ/

Патронен празник чества Професионална гимназия по икономика „Тодор Влайков“, гр. Клисура. Днес учениците и учителите отбелязаха 159 години от рождението на Тодор Влайков и 39 години от основаването на средното учебно заведение. Влайков е роден на 13.02.1865 г. в гр. Пирдоп. Завършва гимназия в София, след това Московския университет, а по-късно става учител в родния си град. Развива активна обществена дейност – създава общинска библиотека, организира местно дружество на учителите.

Тодор Влайков е учител, писател, общественик и демократ. Той е сред инициаторите за създаването на първата българска кооперация, учредена в село Мирково. Гимназията в Клисура е основана през 1985 г. като Икономически техникум към Централния кооперативен съюз и това е повод да се избере за патрон на гимназията ни именно Тодор Влайков.

„Навършват се 39 години от основаването на гимназията ни, което е повод за равностметка, гордост и стремеж към нови успехи! Благодаря на всички институции в Клисура – кметството, НЧ „20 април 1876 г.“, Държавно горско стопанство и Исторически музей – за подкрепата и за успешната ни съвместна работа през изминалите години. Благодаря на колегите, които ежедневно се справят с предизвикателствата на професията ни, с реформите в образованието, с реализирането на дейности по програми и проекти. Сърдечно благодаря на ръководителите на групи за занимания по интереси – Закри Софу – „Сръчни ръце“, Мая Алексиева – вокална група“Славейче“, на Радина Пулева – ръководител на група по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ – „Български народни танци“, на Григор Марков, който активно работи по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“, на Михрибан Азизова и инж. Минчо Вълчев, които са ментори на учениците на производствена практика в Рожен и София по съвместния ни проект с Централен кооперативен съюз! В днешния празничен ден нека примерът на Тодор Влайков да мотивира всички нас за повече успехи, да вдъхнови всички ученици за вяра в доброто и в собствените възможности, за надежда, че с труд и упоритост всички мечти могат да се реализират! Убедена съм, че само заедно можем да постигнем повече! Честит празник“, каза директорът Румена Милова.

Празникът беше отбелязан с викторина – състезание, в която участваха представители на всички класове. Въпросите бяха от различни тематични области – първи кръг – за живота и делото на Тодор Влайков, втори кръг – общообразователни предмети – математика, биология, химия, физика, история, трети кръг – известни личности в България и по света, четвърти кръг – места, свързани с живота на Тодор Влайков и пети кръг – Традиции и обичаи.

С най-много точки за правилни отговори на въпросите от всички кръгове спечели първо място Християна Василева от 11 А клас и заслужено получи грамота за „Лице на гимназията за 2024 г.“, медал и предметни награди.

Второто място зае Анелия Йорданова от 10 А клас, на трето място е Мария Донкова Колева от 8 клас. В празника се изявиха и момичетата от групата за народни танци с ръководител Радина Пулева.

Между отделните кръгове учители и ученици се радваха на изпълненията на музикалния педагог Мая Алексиева и учителя Закир Софу.

Свързани статии