С много веселие, спорт и танци община Брезово празнува Международния ден на ромите

Общински футболен турнир се проведе вчера на стадиона в с. Пъдарско. Събитията през целия ден бяха посветени на 8 април – Международния ден на ромите. Първо място зае отборът на Пъдарско, второ място – отборът на Брезово и на трето място са отборът на Борец. Сред гостите, които горещо аплодираха състезателите, бяха и заместник-кметовете на общината Цонка Палийска и Иван Шишков.

Вечерта местни и гости се радваха на тържеството „Заедно в делник и в празник“, с което община Брезово също отбеляза Международния ден на ромите. Домакини бяха кметството и читалището в с. Борец. Кметът на общината – инж. Калин Калапанков, награди победителите в турнира с купи, медали, топки и парични награди. Бяха наградени и участниците в конкурсите за рисунка и кулинария.

„Ромите представляват едно от най-големите етнически малцинства в Европа. В България ромското население е трето по численост, а в община Брезово второ по численост. Поради това ръководството на общината се отнася не само с уважение и с разбиране към проблемите на нашите съграждани роми, но работи и активно за тяхното решаване. Особено важно за нас е приобщаването и включването на хората от ромския етнос в цялостния живот в общината и населените места. Специални грижи и внимание отделяме за това те да получават равен достъп до качествено образование и възможност да развиват своите способности, таланти и дарования в различни форми при извънкласна и извънучилищна дейност. Гордеем се, че младежите и девойките от ромската общност успешно завършват средно образование в общинските училища и продължават образованието си във висши учебни заведения. В социалните програми по заетостта на общината приоритетно включваме безработни роми в трудоспособна възраст. Ние имаме разбирането, че чрез диалог и сътрудничество можем да постигнем за съществена промяна в живота на ромското население, можем да подобрим условията на живот в кварталите и да увеличим приноса на ромското население в развитието на общината. Честит празник“, каза в обръщението си към присъстващите кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков.

В концерта участваха децата от училището и детската градина в с. Борец, танцова формация „Елика“ и DJ Сали.

Организаторите благодарят на Юксел Яшаров от сдружение „РОМАКТ“, който осигури закуски и минерална вода за участниците в турнира и концерта.

Свързани статии