Представители на Младежки център-Карлово впечатлени от условията и възможностите за спорт в хърватско градче/СНИМКИ/

В периода 4-7 юли 2024  представители на Младежки информационен център –Карлово проведоха работна среща по „Еразъм+“ проекта си „Go Green in Sport“ в град Ярмина- Хърватска.

Посрещнати в кметството на града, участниците представиха проекта и се запознаха с дейността на четирите спортни клуба в общината. Впечатлени от възможностите за спорт и занимания за младите хора и жителите на това малко градче-община с едва 2000 жители, както и от факта, че такава малка община отпуска средства и за дейности на неправителствени организации, работещи с деца и младежи.

Имат изграден нов стадион и площадка за уреди за стрийт фитнес на открито, около които партньорите по проекта засадиха дръвчета, за да насърчат зелени практики в спорта.

Групата посети и природния парк с консервационен център „Оточки вирови“, където караха канута за сплотяване на партньорските групи от България, Кипър, Хърватска, Румъния и Гърция.

Присъстваха на местния футболен турнир, организиран от хърватските партньори Спортно дружество „Sportancija“ на новото футболно игрище сред полета със слънчогледи, където научиха, че всяка улица има футболен отбор и си организират такива турнири, на които излиза целия град да подкрепя своите играчи.

Също така партньорите по проекта посетиха базата на клуба по спортен риболов „Червеноперка“ и местното езеро, където се организират състезания по водни спортове и плажен волейбол.

Председателят на общинския съвет на Ярмина, който е и член на футболен клуб „Боринци“ запозна участниците в срещата с дейността на клуба, успехите и предизвикателствата, с които се сблъскват, за да привличат млади членове. С децата от клуба бе проведена еко-акция по разделно събиране на отпадъци около стадиона, за да ги насърчим да продължават да пазят чисти спортните терени. Казваме „да продължават да пазят чисти“, защото бяхме приятно изненадани, че нямаше никакви разпилени отпадъци нито около спортните терени, нито около езерото, нито из целия град и се наложи да разпръскваме събрани от нас боклуци, за да има какво да обират децата.

Тъй като срещата бе планирана около деня без найлонови торбички(3 юли) всички деца на футболния турнир получиха текстилни чанти с надпис „Пази и обичай своята планета“, които си оцветиха, така насърчавайки ги да не използват найлонови торбички.

Партньорите научиха как се играе спорта „боче“ от местния боче клуб, които също имат свое специално боче игрище и си организират местни турнири.

На среща с представители на местна фондация, работеща за запазване на културата и традициите на региона, участниците посетиха старинна къща, оформена като етнографски музей и научиха за фестивалите, които фондацията организира за опазване на местните занаяти, традиции и култура.Посетиха и музея на войната, запознавайки се с историята на гражданската война 1990-1995.

Партньорите обсъдиха последващите стъпки по проекта, а именно организирането на местни дейности около Европейската седмица на спорта 2024 и разбраха колко много хърватите обичат футбола- по главната им улица във всяко кафене, бар или ресторант  пред огромни телевизори всяка вечер се събираха от малки до големи да гледат Европейското първенство по футбол  2024.

Свързани статии