Посолството на Италия и Община Пловдив насърчават икономическото сътрудничество между двете страни

Привличане на повече италиански инвестиции в града, увеличаване на туристическия поток и задълбочаване на търговските отношения между Италия и България обсъдиха италианският посланик Н. Пр. Джузепина Дзара  и кметът Костадин Димитров по време на среща в Община Пловдив.

Н. Пр. Джузепина Дзара сподели, че посолството следи с интерес развитието на индустриалните зони, които превърнаха Пловдив във водещ икономически център, и заяви своето желание да увеличи инвеститорския интерес към града. От стратегическо значение за търговските отношения е и проектът Коридор 8, който ще улесни стокообмена между Италия и Пловдив. Тя допълни, че образованието също е основен двигател на двустранните отношения между двете държави като даде за пример Медицински университет – Пловдив, в който учат около 400 италиански студенти.

„Нашите усилия да превърнем Пловдив в един от най-добрите градове за живеене в България не спират. Градът става все по-привлекателен за чуждестранни инвестиции. Пловдив е и културна столица на България и разнообразните събития тук привличат множество туристи, в това число и италиански“, подчерта Димитров.

Развитието на градската мобилност и свързаността на летище Пловдив също очертаха като приоритетни теми Н. Пр. Джузепина Дзара и кметът Костадин Димитров.

Участие в срещата взеха още и почетният консул на Италия Джузепе Ди Франческо и председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели.

Роберто Санторели обясни, че всяка година Конфиндустрията организира средно по 20-30 събития в Италия, с които представя България като инвестиционна дестинация, и съобщи, че инициатива от подобен тип предстои и в Пловдив.

В края на срещата Н. Пр. Джузепина Дзара сподели, че всяка година Посолството отбелязва празника на Италианската република в София и изяви желание същото събитие да се проведе и в Пловдив тази година.

И областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара.

Тя бе придружена  от Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо  и Председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели.

Част от темите, засегнати при визитата бяха подобряване на търговско-икономическите отношения и възможностите за засилване на културното взаимодействие между Италия и България, конкретно в Пловдивска област.

Обсъдиха се възможностите за съвместна работа по подобряване на инфраструктурата чрез реализиране на проекта за градска железница и възобновяване на полетите от Летище Пловдив до Милано.

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо разясни, че Пловдив може да е вторият по големина град в България, но е първа дестинация за италианските инвеститори и посочи като основен проблем пред тях недостатъчната работна ръка, което води до свиване на базите и невъзможност за приемане на по-големи поръчки.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели сподели, че към момента, в сдружението членуват над 250 компании, които  отчитат предприемаческа дейност, възлизаща общо на 5% от БВП на страната и осигуряват над 25,000 работни места. Тяхната основна цел е да добавят стойност, да направят нещо повече там, където са силни, но изпитват трудности, свързани с недостига на работна ръка.

Областният управител им гарантира бъдещото съдействие по отношение на всички италиански инвеститори, проявили интерес към Пловдив и областта. Сподели още, че е инициирал срещи, с цел предприемане на законодателни изменения и бюрократично облекчаване на процедурите, касаещи получаването на работни визи от граждани на трети страни. „Ще съдействам за прилагане на италианския опит в секторите енергетика, мобилност и машиностроене“, акцентира д-р инж. Илия Зюмбилев.

В областта на културата и туризма се наблегна на конкретни идеи за организиране на знакови културни мероприятия, които да бъдат реализирани в гр. Пловдив и да запознаят пловдивчани с италианския бит и култура. Италиянският посланик сподели, че се работи по проект, който цели Празникът на Италианската република да бъде отбелязван не само в София, но и в Пловдив, предвид италианската общност, която наброява над 1500 души тук. „Италианският институт за култура поддържа добри взаимоотношения с Пловдивската опера и  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, които биха помогнали за  реализирането на проекта“ – допълни н. пр. Джузепина Дзара.

В края на посещението се размениха протоколни подаръци, съпътствани от добри намерения за конкретни действия.

Свързани статии