Пловдив и общините Карлово и Сопот ще бъдат следващата стъпка в развитие на проекта на международния консорциум (PlovdivWineUni)/СНИМКИ/

Посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко получи титлата „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив с единодушно решение на Академичния съвет.

Предложението за присъждането на почетния докторат беше внесено от Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество, подкрепено от Българската академия на науките и Министерство на външните работи.

Алехандро Поланко, който от 2019 г. доскоро беше посланик у нас, има съществени заслуги за утвърждаване на международния авторитет на УХТ и реализирането на партньорството между УХТ и водещите испански университети „Леон“ и „Кастиля ла Манча“, както и осъществяването на изключително интензивни дейности, мероприятия и контакти между академичните и културни общности на двете страни.

Също така посланик Поланко има своята достойна роля в подкрепата за сътрудничество между България и Международната организация по лозата и виното OIV.
Слово пред Академичния съвет, дипломати, министри и представители на други университети произнесе проф. Бранимир Ботев, който оглавяваше инициативата за удостояването на посланик Поланко.

На церемонията ректорът на УХТ проф. Галин Иванов връчи почетната диплома за „Доктор хонорис кауза“ и огърлие с медал на дипломата.
Алехандро Поланко изрично подчерта, че България и Пловдив ще останат завинаги в сърцето му „Това е не само лично признание за мен, а и за моята родина Испания, каза той. На събитието присъства и новият испански посланик Мигел Алонсо Берио, доктор по история и юрист, който в кариерата си вече е пребивавал в посолството на Испания преди 30 г. като съветник.

Областният управител на Пловдив г-н Илия Зюмбилев заяви, че ще съдейства изцяло за утвърждаването на всички проекти, които могат да допринесат за развитието на Пловдив и за още по-сериозно международно присъствие в града и областта.

Пловдив и района на общините Карлово и Сопот ще бъдат следващата стъпка в развитие на проекта на международния консорциум (PlovdivWineUni), към който от 21.05.2024 се присъедини и университета в Леон, след като проф. Галин Иванов и проф. Роберто Баело Алварес подписаха съответните документи.
Обмисля се идеята към водещи гимназии в двете общини да се разкрият паралелки с испански език, а в бъдеще да се осъществяват летни разменни стажове на ученици от двете страни.

Също така на територията на община Сопот се предвижда изграждането на лозарско стопанство със автохтонни сортове към бъдещия научно-изследователски геномен център по проекта с OIV.

На събитието присъства и кметът на Сопот Станислав Стоенчев.

Свързани статии