Общински съветник и експерт по туризъм пишат Алманах за историята на Хисаря

Алманах за историята на Хисаря възнамеряват да напишат общинският съветник от Хисаря инж. Найден Павлов и експертът по туризъм Нели Гергевска. Това съобщи инж. Павлов в социалната мрежа. Ето какво още сподели той:

Скъпи приятели, преди няколко месеца заедно с Нели Гергевска разказахме за нашата идея да създадем книга – алманах за историята на Хисаря.

Много автори са писали книги за историята на селата, които днес са част от град Хисаря. Но за града, чиято 60-годишнина честваме през 2024 година, подробна, богата и луксозна книга няма.

Време е Хисаря да има свой летопис, свой алманах, обединяващ както хората – жители на един град, така и историята на населените места, съставляващи вече повече от половин век този град. Един алманах – за всички хисарчани, алманах – събрал както по-новата история на Хисар, Хисарските бани, Хисар-Кюселери, Хисар-Момина баня, Момина баня, Синджирлии, Веригово, Даваджово, Миромир, така и спомените на хисарчани за отминалите години.

Ред по ред, тухла по тухла се надгражда паметта, а тя е най-важна. Всяка написана страница е нашата памет тук, сега и занапред във времето. Имаме основите, започнати от ген. Тодор Марков, Атанас Кънчев, Кольо Богданов, Кръстьо Иванов, Любен Акалийски, Стоян Кюркчийски, Ненко Берберов, Костадин и Митко Маджарови и още много автори, запечатали спомени и история.

Радостен съм да споделя, че за съвсем кратко време успяхме да съберем авторски колектив, който ще обедини късчетата памет и ще надгради започнатото, стъпвайки върху тези вече написани страници от историята на отделните населени места, създавайки разказ за града и развитието му през годините, илюстриран с много снимки, документи, административни и демографски данни, споделени истории и лични спомени.

Благодарни сме на всички хора, с които вече успяхме да проведем срещи и да разговаряме, затова че безкористно застанаха до нас, че не им трябваше никакво време да мислят, а веднага прегърнаха нашата идея и казаха „С вас сме! Нека заедно го направим!“.

Благодарим изключително много на хората в нашия екип, защото всеки един от тях е част от колектива, който ще сътвори този „Алманах за Хисаря“.

Благодарим на Майя Апостолова, Маестро Вълчан Петров, Валери Кьорлински, Пламен Кьорлински, Ненко Берберов, Павел Чернев, Александър Зомбори, Стоянка Ангелова, Ненко Джински, Дарина Милева, Димитър Сотиров, Пепа Мишева – дъщеря на учителя Георги Мишев, Георги Топузлийски, Асен Сурчев, Гергана Маринска – дъщеря на Ганчо Колев – футболист и дългогодишен капитан на отбора на ФК Крепост, Росица Спиридонова, свещеноиконом Александър Палазов и други.

Предстоят ни срещи и разговори с още много хора, които могат да разкажат интересни факти и истории от годините назад в историята на Хисаря, като за тях ще съобщя в бъдещи публикации.
Хората и съби­тията, които ще намерят място в този Алманах, са спомените и хрониката на един 60-годишен град с двехилядна история. Книгата ще бъде и един богат фоторазказ чрез старите снимки на знакови места, сгради, събития и хора от местната историческа памет.

Вярваме, че има много хора, които милеят за своя роден град, които животът е изпратил в различни краища на България и света, които, обаче, имат какво да разкажат за Хисаря. Ще приветстваме всеки, който желае да се включи в нашия екип и да разкаже история, да сподели спомени, да ни покаже снимки. Можете да ни пишете, да ни се обадите или да ни спрете на улицата – ще изслушаме всеки, който има желание да се включи в това начинание, за да може заедно да направим един истински „Алманах за Хисаря“.

Свързани статии