Областният управител на Пловдив събра прокуратура, полиция и ДАНС за изборите

Областният управител на област Пловдив инж. Илия Зюмбилев се срещна с ръководителите на прокуратурата, ОД на МВР Пловдив и РИК във връзка с организирането на парламентарните избори на 9 юни 2024г.

Срещата се състоя в Областна администрация – Пловдив и на нея присъстваха директорът на ОД МВР – Пловдив Ст. комисар Георги Чергов, комисар Георги Ташев „Отдел Криминална полиция“, комисар Костадин Спасов „Отдел Охранителна полиция“, ръководителите на Окръжна и Районна прокуратура Ваня Христева и Петър Петров, както и председателите на РИК 16 и 17 Калоян Сухоруков и Янко Радунчев.

Работната среща има за цел да координира действията между отговорните институции в деня и нощта на изборите. Беше докладвана ресурсната и кадровата обезпеченост от страната на ключовите институции, както и хода на подготовка за предстоящите избори. От ОД на МВР Пловдив съобщиха, че са проведени редица срещи, както и е подписано междуведомствено споразумение с цел гарантиране на свободната воля на избирателите. Обсъдени бяха действията по осигуряване на обществения ред в изборния ден, недопускане на нарушения на  изборния процес и предотвратяването на престъпления срещу политическите права на гражданите.

От страна на Районна и Окръжна прокуратура – Пловдив подчертаха, че са в готовност и е създадена организация за дежурни прокурори по график в периода на предизборната кампания и в деня на изборите.

Обсъдиха се също така организационни въпроси, свързани с транспортирането на изборните машини, предаването на изборните книжа и материали в предизборния и изборния ден, както и охраната на избирателните комисии.

Областният управител инж. Илия Зюмбилев отбеляза, че предстоящият вот на 9 юни 2024г. две в едно – парламентарни и европейски избори, изискват ангажиране на голям ресурс и добра организация. Той подчерта, че съвместната работа в синхрон между всички институции е от ключово значение за провеждането на едни спокойни и честни избори.

Свързани статии