Наследник на славния род Караиванови от Карлово: Никога повече не трябва да има такива мракобесни времена като комутнистическия режим/ВИДЕО/

На 1 февруари отбелязване Деня на жертвите от комунистическия режим. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. с решение на Народния съд в софийските гробища брутално са избити над 100 човека. Това са регенти, министри, депутати от 25-то Народно събрание. Сред тях са и братът на царя-княз Кирил, както и видният карловски адвокат, който е бил народен представител, Стефан Караиванов. Той е разстрелян на 39 години. Бил е обичан от карловци виден общественик. Те са го молили да стане депутат и да ги представлява в парламента. По-късно това коства животът му.

За онези мракобесни времена, за ужаса, който са изпитали семействата на екзекутираните държавни мъже, поканихме на разговор внукът на Стефан Караиванов, който носи същото име.

Пред камерата на ПБ Новинар Стефан Караиванов говори и за славните си предци, за родствената си връзка с Васил Левски, за нов ценен архив, който е открил в дома си. Той е наследство от неговия прадядо Васил Караиванов-председател на Първия градски съвет в Карлово.

„Да си наследник на такъв славен е и отговорност, но и гордост. Трябва да говорим, хората да знаят какъв ужас е бил по времето на комунизма. Никога повече тези мракобесни времена не трябва да се повтарят“, сподели нашият събеседник.

Цялото интервю вижте във видеото на ПБ Новинар…

Свързани статии