Над 200 баби празнуваха в Калояновско/СНИМКИ/

Над 200 баби от шест села на община Калояново участваха в празника Бабинден.

Кметът на общината Младен Кичев и заместничките му Сузана Николова и Мария Пиронкова присъстваха лично на къпанките в Калояново, Дълго поле, Житница, Отец Паисиево, Песнопой вчера, а днес и в Главатар.

Според обичая, колкото капчици вода паднат върху бабата, толкова брой бебета се очаква да се родят в общината през следващата година. Майката полива, а бабата нарича, количеството капки, които предвещават броя на бъдещите деца в семействата.

В духа на празника кметът и заместниците му дариха на всяка баба по една кърпа, която поставиха на лявото й рамо.

За да зарадва жителите на всяко село местната власт подари специално приготвени торти с надпис „Честит Празник!“.

В село Песнопой кметът Младен Кичев и зам.-кметовете Сузана Николова и Мария Пиронкова участваха в ритуалното поливане на бабата по случай празника.

„Усетихме от гостоприемство на кмета на Песнопой Никола Чонов и жителите на селото с традиционната питка за празника, направена от сръчните ръце на Пепи Минкова, а баба Радка Мозакова, облечена в традиционна носия, пожела ни пожела здраве и успехи“, сподели Младен Кичев.

В село Отец Паисиево ръководството на община Калояново беше посрещна кмета Валентин Абрашев. В унисон с традициите Абрашев беше подготвил и празничен обяд. На трапезата присъстваха традиционни ястия като баници, пити и мекици, приготвени сръчните ръце бабите на селото.

Най-възрастната жена – 89-годишната баба Рада, изпълни ритуала, а най-младата майка поднесе на бабите домашен кекс.

Най-тачен е празникът в Дълго поле. Жителите на селото винаги честват Бабинден на 21 януари и заявяват, че традициите няма да бъдат забравени, а ще се предават и в бъдеще от поколение на поколение.

Кметът на община Калояново Младен Кичев и заместник-кметовете Сузана Николова и Мария Пиронкова бяха посрещнати от кмета на с. Дълго поле Тодор Танански, от председателя на ОбС Калояново д-р Младен Петров, от общинските съветници Гинка Вълева и Христо Пищялов, от акушерката и медицинската сестра на селото.

Всички заедно станаха свидетели на ритуалното поливане на бабата (акушерка). Както повелява обичаят,  преброиха многото капки, които символизират плодородието и гадаят колко дечица ще се родят в селото през тази година.

Община Калояново осигури празнична програма с участието на народната певица Ангелина Милева и танцова формация „Антик“.

Народни песни огласиха с. Дълго поле и хора се извиха по време на събитието.

Кметът на община Калояново Младен Кичев и неговите зам.-кметове Сузана Николова и Мария Пиронкова бяха почетни гости на обичая. Присъстваха и много млади майки.

„Днес пъстротата на традициите, към които се прекланяме, показва колко сплотени можем да бъдем наистина“ – с тези думи се обърна кметът към присъстващите.

В Калояново за богатата програма на събитието се погрижиха от НЧ “Искра-1921” Калояново. Народни песни и танци огласиха събитието.

С бабите ръководството на общината обсъди да бъде обновен пенсионерският клуб в Калояново, а майките попитаха за възможността да се открие Детска кухня в с. Калояново в помощ на най-малките.

Село Житница посрещна с българско хоро Младен Кичев, Сузана Николова и Мария Пиронкова. На събитието присъстваха кметът на с. Житница Петя Станева и Мария Станева от Народно читалище “Йосиф Добранов-1933“.

В с. Житница бабите се бяха събрали на чешмата и изпълняваха ритуала поливане на бабата и наричане за здраве и много деца.

След това с хоро и под звуците на тъпан, който диктуваше ритъма, поеха към приготвената трапеза в пенсионерския клуб.

В Пенсионерския клуб певческата група изпя традиционни песни, посветени на бабите и техния празник.

Кметът на с. Главатар Васил Бахчевански посрещна днес Младен Кичев, Сузана Николова и Мария Пиронкова с традиционна трапеза.

На събитието присъства и баба Донка Бахчеванска, бивш кмет на село Главатар от 1971 година до 1986 година. Кметът на Община Калояново Младен Кичев получи ценни съвети от баба Донка.

Присъстващите жени получиха подаръци от община Калояново – традиционните кърпи и торта. Имаше и още изненади за бабите от името на кмета Васил Бахчевански с пожелание “За здраве и дълголетие!”.

Гостите бяха посрещнати с традиционна българска домашно приготвена питка.

Свързани статии