Мъртва риба в Гребния канал в Пловдив, не се адаптирала към средата/СНИМКИ/

Мъртва риба забелязаха пловдивчани на Гребната база в Пловдив. В социалните мрежи бяха публикувани снимки и видеа от Гребния канал.

От община Пловдив съобщиха, че вчера от Българската федерация по спортен риболов са зарибили канала с 800 килограма каракуда заради предстоящо събитие от календара на Федерацията.

Около 20 килограма от това количество не е успяло да се адаптира към средата, тъй като рибите са били наранени при улова и транспортирането, обясни специалистът по отглеждане на стопански видове риби доцент Ангел Цеков, който е присъствал при дейностите.

Редовното зарибяване е особено важно за екосистемата, която се поддържа  най-вече от белия амур и белия толстолоб. Те се хранят съответно с висша растителност и фитопланктон. В района има и много рибоядни птици, уточни доцент Цеков.

На място днес служители на общинското предприятие „Жилфонд“ събираха мъртвата риба, видя репортер на ПБ Новинар. А от охраната на канала разказаха, че каракудата е хвърлена вчера в западната част на гребната база, но част от нея е измряла заради шока при прехвърлянето във водата.

Свързани статии