Красимир Вълчев: Пловдив направи първата стъпка за нова Математическа гимназия

„Първата стъпка за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив е направена. Общината спечели финансиране в размер на 7.5 милиона лева за проекта и подкрепата за него ще продължи“ – това заяви председателят на Парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев и бивш просветен министър, който заедно с кмета на Пловдив Костадин Димитров, ресорния заместник-кмет Владимир Темелков и народните представители от ГЕРБ Десислава Трифонова и Радомир Чолаков посети терена в район „Тракия“, отреден за гимназия.

„Новата сграда на Математическата гимназия може да се превърне в емблема на Пловдив. Бяхме тук по време на предизборната кампания. Сега нещата тук се случват, защото имаме добър кмет с добър екип“, допълни Красимир Вълчев.

От своя страна кметът на Пловдив Костадин Димитров припомни, че от 1984 година се говори за нова сграда на Математическата гимназия.

„Нашите талантливи деца заслужават да учат в модерно училище. Мотивирани сме проектите да се случат“, допълни кметът Костадин Димитров.

Община Пловдив привлече 33,5 милиона лева за образователна инфраструктура в рамките на Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2027 г. на Министерството на образованието и науката.

Три учебни заведения, две детски ясли и пристройки на други две детски ясли са одобрени за финансиране. Сред тях е чаканата десетилетия нова сграда на Математическата гимназия. Нови сгради ще имат и ОУ „Княз Александър I“ и СУ „Свети Патриарх Евтимий“.

На срещата днес присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-областният управител инж. Атанас Ташков, заместник-кметовете на Община Пловдив Иван Стоянов и Ангел Славов, общински съветници от ГЕРБ, кметовете на „Тракия“ – Георги Гатев, на „Източен“ – Емил Русинов, на „Централен“ Георги Стаменов и на „Южен“ – Атанас Кунчев, представители на всички районни структури в града.

По-късно председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев, пловдивските депутати от ГЕРБ Десислава Трифонова и Радомир Чолаков, кметът на Пловдив Костадин Димитров и представители на местната власт дадоха старт на проекта за ремонт на студентското общежитие на Пловдивския филиал на Технически университет-София. Те бяха приветствани от директора на Филиала на висшето училище доц. Никола Шакев, както и от председателите на Студентски съвет Гергана Димитрова и на домовия съвет Иван Палешников. Младежите благодариха на народните представители за подкрепата и помощта при кандидатстването по проекта и връчиха на Красимир Вълчев и Десислава Трифонова удостоверения за приемането им като асоциирани членове на Студентски съвет на ТУ-София, Филиал Пловдив.

От своя страна, председателят на образователната парламентарна комисия Красимир Вълчев също благодари на студентите и на ръководството на Филиала за упоритата и навременна работа по подготовката и кандидатстването по проекта.

„Това общежитие е много важно, както и целия Филиал на Технически университет. Пловдив е района с най-голям технически и индустриален потенциал, затова този проект трябваше да получи финансиране, потребностите на бизнеса и индустрията в региона  го изискват“, каза още Вълчев. На събитието присъстваха още заместник областния управител инж. Атанас Ташков, заместник-кмета по „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Владимир Темелков, кметовете на районите „Централен“ и „Тракия“  – Георги Стаменов и Георги Гатев, както и много студенти.

Пловдивският филиал на Технически университет-София спечели проект по програмата на Министерство на образованието и науката за „Саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития“. Висшето учебно заведение ще получи близо 10 милиона лева за обновяване на 15 етажната сграда на бул. “Санкт Петербург“ в Пловдив. Общежитието, някога собственост на Академията за обществени науки и социално управление /АОНСУ/ е построено през 1983 година и от тогава в сградата са извършвани само козметични ремонти.

След обявяването на старта на проекта, официалните гости се срещнаха със студенти от Технически университет-София, Филиал Пловдив. Представителите на властта се ангажираха да продължат да оказват подкрепа на висшето училище за подобряване на материално-техническата база, както и за изграждане на връзки с бизнеса за по-добра реализация на завършващите студенти.

 

Свързани статии