Кръгла маса за туризъм се проведе в Сопот/СНИМКИ/

Кръгла маса за туризъм, организирана от Община Сопот и Сдружение „Национална културна платформа“, се проведе в НЧ „Иван Вазов – 1871“ в град Сопот.

Форумът беше открит от кмета на Община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, Димитър Гешков, председател на Сдружението и от д-р Светлана Станева, експерт по туризъм и университетски преподавател. Те приветстваха участниците и поставиха началото на споделяне и обсъждане на добри практики, идеи и предложения за развитието на туризма в града на Вазов.

Беше предсавен анализ на туризма за 2023 година от Димитър Гешков и се проведе дискусия на участниците с модератора д-р Светлана Станева. Засегнати бяха теми, свързани с потенциала, условията и възможностите за развитие на туризма в Община Сопот, специализираните видове туризъм, местните културни събития, атракциите , допълнителните туристически услуги и брандиране на туристическата дестинация. Представени бяха конкретни примери и идеи от туристическия сектор.

Като представители от туристическия сектор се включиха управителят на ресторант „Родео“ и домакинът на къща за гости „Кребс“, които споделиха част от проблемите на туризма и отправиха своите предложения към местната власт. В дискусията взеха участие музейните служители към Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот и граждани. Всички участници изразиха мнение, че са нужни общи усилия и обединение между заинтересованите страни – местна власт, културни институции, бизнес и неправителствени организации за превръщането на Община Сопот като предпочитана туристическа дестинация.

Кръглата маса беше закрита с кулинарна изложба, на която бяха представени местни специалитети и ястия от членовете на клубовете на инвалида и пенсионера, а кетърингът бе осигурен от ПГ „Ген. Владимир Заимов. Децата от музикална школа „Алмадин“, с вокални ръководители Ваня Узунова и Снежина Каканашева, както и представители на женска фолклорна група „Незабравка“, изпълниха музикални произведения.

Всички участници получиха грамоти за участия.

Свързани статии