Концерти на гарите в Карлово и Казанлък за празниците на Розата

На 25-ти май (събота) на жп гара в Карлово концертът ще започне в 15:30 и ще продължи до 18:30 ч. В град Карлово освен група X-R@Y, участие ще вземат и местни музикални състави и изпълнители. А със специалното съдействие на Общинска Художествена Галерия Карлово и ДП НКЖИ от 23-ти до 28-ми май целодневно в пространствата на гарата ще можете да разгледате изложба с творби на художничката Пенка Минчева.

След концерта всички граждани и гости ще могат да се присъединят към кулминацията на празника на розата на площад „20-ти юли“ в Карлово. Събитието продължава до 21:30 ч.

Повече информация за програмата за Празника на Розата в Карлово можете да намерите на следния адрес: https://www.karlovo.bg/currentNews-8423-newitem.html

На 31-ви май (петък) на гарата в Казанлък заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни състави от училище Антим I, включително мажоретен състав. Концертът започва в 15:30 и ще продължи до 19:00 ч. Железопътната гара ще бъде декорирана с „Рози от Казанлък“, картина на популярната художничката д-р Петя Илиева (автор на инициативата ART4Diplomacy, по която бяха украсени редица спирки и превозни средства на обществения транспорт в столицата).

След концерта на гарата от 20:30 ч., жителите и гостите ще могат да присъстват и на коронацията на Царица Роза на пл. „Севтополис“ на централния градски площад. Повече информация за програмата за Празника на Розата в Казанлък можете да намерите на следния адрес: https://www.kazanlak.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0
В същия ден на железопътната гара ще пристигнат цели 2 атракционни влака – един с маршрут Пловдив – Карлово – Казанлък и един с маршрут София – Карлово – Казанлък. Очаква се единият да бъде теглен от парен локомотив, а другият да бъде с вагоните от царския влак на Цар Борис III.

Вече е ясен графикът на специалния тематичен влак „По пътя на роза Дамасцена“: тръгва от СОФИЯ малко преди 11 ч. сутринта, ще пристигне на гара КЛИСУРА малко след 13 часа. Следващата му спирка ще бъде гара КАРЛОВО малко преди 15 часа и ще пристигне в Казанлък около 16:50 ч. На всяка от спирките влакът ще има около 1 час престой, в който местните жители ще могат да разгледат царските вагони, а за пътуващите е организирана специална програма. Очаква се графикът на другият атракционен влак, теглен с парен локомотив, който е с маршрут Пловдив – Карлово – Казанлък.

Входът за всички събития от инициативата е свободен.
Концертите на гарите са част от празниците на розата на град Карлово и град Казанлък.

Проектът „Концерти на гарата“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Официален партньор е Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“.

Местни партньори са общините Карлово и Казанлък.

Реализацията на предвидените по проекта дейности ще спомогне за изграждането на положителен имидж, както на участниците в проекта, така и на железопътната инфраструктура като достъпна и удобна за използване от всички граждани и гости, неизменна част от културния ландшафт на съответните населени места, а също така и за популяризиране на железопътния транспорт в България по един по-нетрадиционен начин като вид екологичен, енергоефективен и безопасен начин на придвижване.
Железницата – едно от откритията на индустриалната ера и едно от нововъведенията променили из основи нашия свят през последните близо 200 години. През настоящата 2024 г. отбелязваме 199-та годишнина на първата пътническа железница в света между градовете Стоктън и Дарлингтън във Великобритания. Нейният създател Джордж Стивънсън проектира и създава и първия локомотив (наречен Локомоушън), какъвто го познаваме и днес.
Можем да посочим много сфери, в които железопътният транспорт предизвиква истинска революция, като тук само ще споменем, че:

⦁ Предизвиква революция в скоростта, с която са се придвижвали хора и стоки, което е траело с дни, седмици и месеци, а след това достига до часове и минути (много преди създаването и усъвършенстването на самолети или автомобили);
⦁ Мине се през създаването на модерното времеизмерване и часовите зони, каквито познаваме в наши дни – революция, осъществена от железничарите в САЩ (преди това е имало локално време за всеки град);
⦁ Вдъхновението за културата и изкуството, довело до създаването на хиляди творби в най-различни жанрове.

Железницата е едно от неизменните вдъхновения на музиката още от своето създаване. Усещането за скорост, свобода, но и самите й звуци и движение вдъхновяват не един класически композитор (Йохан Щраус баща и син, Ектор Берлиоз, Михаил Глинка, Панчо Владигеров и др.). Според редица изследователи железницата е основното вдъхновение на цялата модерна световна музика от 20-те години на ХХ в. и до наши дни (буги-вуги, рок енд рол, хард рок и стигнем чак до наши дни със стил като транс музиката). Вдъхновени от железницата са музиканти като Muddy Waters, Beatles, Rolling Stones, Cream и Eric Clapton, Jimi Hendrix, Electric Light Orchestra, Queen, David Gilmore, но и едни от пионерите на електронната музика Kraftwerk, Tangerine Dream и стигнем до The Chemical Brothers, Armin van Buuren и DJ Tiesto.) Разбира се, не трябва да пропускаме и българския принос с песни на Лили Иванова, Васил Найденов, ФСБ, Фактор, БТР, Стефан Вълдобрев/Камен Донев и Мая Бежанска, Стенли, Уикеда и др.

Група X-R@Y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара.
През 2010г. X-R@Y участва в „България търси талант“ и се превръща в сензация в първия сезон на предаването.
През 2017 и 2018 г. групата участва на StreetMusic Festival в Сату маре Румъния, на който печели втора награда.
През 2019 г. музикантите представят първия си самостоятелен албум, наречен „O.K.“, в който съчетават умело стиловете поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви.

В края на 2022 година X-R@Y са отличени в музикалния конкурс на фондацията, носеща името на легендарния Бийтълс Джон Ленън. Музикантите с тяхното парче „Ако някога“ са сред тримата финалисти в категорията “World music”.
През м. май 2024 г. групата достигна 1-во място в националната класация за независими артисти „Ново 10+2“ на БНТ.

Свързани статии