Кметът на Първомай присъства на откриването на паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов/СНИМКИ/

Днес в село Караджалово тържествено беше открита паметна плоча на родния дом на генерал-майор Иван Й. Хубенов – дългогодишен офицер от Х-ти пехотен Родопски полк, герой от Първата и Втората Световна война. Тази година се навършват 130 години от рождението му, а на 24 май – 58 години от смъртта му.

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметната плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 – 1966), поставена на родната му къща в селото. Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено забравен български офицер и достоен българин.

„С тази инициатива днес, 58 години след неговата кончина, се заличава една несправедливост“, посочи в словото си заместник-министър Илиев. По думите му – генерал-майор Иван Хубенов принадлежи към поколението български военачалници, което изнесе на плещите си участието на България във войните за национално обединение и отдаде своя войнски опит и умения по време на участието на Българската армия в Заключителната фаза на Втората световна война.

„С откриването на тази плоча, неговото име се изважда отново на почит, каквато заслужава не само на местно, а и на национално ниво. Неговият професионален път носи гордост и е пример за подражание“, посочи още заместник-министър Илиев.

На събитието присъстваха още секретарят на област Пловдив Георги Янев, началникът на Военно окръжие I степен – Пловдив полковник Стефан Паскалев, кметът на село Караджалово Мариана Колева и много граждани.

Паметната плоча е поставена от Инициативен комитет с председател общественикът и писател адвокат Георги Кременаров. Инициативният комитет получи и поздравителен адрес от министъра на отбраната Атанас Запрянов. Духовният отец на селото и настоящ собственик на къщата Петър Петков извърши водосвет.

Георги Кременаров запозна присъстващите с живота и делото на генерал-майор Иван Хубенов. Той призова официалните лица от общината да внесат предложение за наименуването на улица или площад на името на Иван Хубенов, посветил целия си съзнателен живот на Отечеството и на българската армия.

Свързани статии