Кметът на Първомай оказа първа помощ на ученичка

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил живота на единадесетокласничка. Случаят е от преди дни и е станал на бала на гимназистите от СУ „Асен Златаров“ в Първомай.

Докато текло тържеството водещата пребледняла и се свлякла до тонколоните. Двама мъже, които били на сцената, се втурнали към момичето, а кметът, който бил наблизо и видял какво се случва, се затичал на там.

Сложили момичето на близка пейка.

„Опитах се да й отворя челюстта, но тя беше като скована. Уплаших се, защото устните на момичето започнаха да посинят. Със сила отворих челюстта и издърпах езика напред. Не знам дали го беше глътнала, но беше страшно. Развиках се да викат линейка. Няколко души вече бяха звъннали. За кратко дойде спешен екип и закара детето в болница.  Междувременно то беше отворило очи и гледаше като в просъница“, това разказа пред ПБ Новинар кметът.

По-късно станало ясно от родители, че момичето цял ден не е яло, не е пило вода, вероятно е било дехидратирано и заради това е припадало.

Родителите са изключително благодарни на кмета и на всички хора, които са помогнали на дъщеря им.

Пред Новинар Николай Митков коментира, че не се чувства герой и че стореното е нормална човешка постъпка.

„Някога в училище ни учеха да даваме спешна помощ и аз настоявам, че и днешните ученици трябва да минават през такива курсове на долекарска помощ“, посочи той.

Малко след инфарктната ситуация кметът е поздравил абитуриентите от СУ „Асен Златаров“, като в словото си е пожелал най-вече много здраве.

Свързани статии