Кметът на община Калояново гостува на президента: Поводът е уникална книга за България/СНИМКИ/

Кметът на община Калояново Младен Кичев гостува в сградата на Президентството, където беше представен историческият трактат, посветен на България – „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан Бакшев.
Президентът Румен Радев прие и кметовете на общините Раковски и Хисаря, които заедно с община Калояново са основни дарители при изграждането на католическия параклис, който беше построен на основите на някогашната католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ в Чипровци и който беше открит миналата година.

Репродукцията се показва за първи път в нашата държава в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
„Тази история е безценна, тя разказва за нашето славно минало и ни кара да се гордеем с Родината. Впечатлен съм.“, коментира кметът Младен Кичев.

Трактатът на Петър Богдан Бакшев е една от най-ценните за България книги. „За древността на българската земя и за българските дела“, написана през 1667 г., представя най-старата история на държавата ни. Оригиналният ръкопис беше открит през 2017 г. от проф. Лилия Илиева в Модена.

По-късно днес ценният исторически трактат ще бъде изложен в Археологическия музей в столицата. Там отиват енорийският свещеник на Калояново отец Иван Топалски и двама от основните дарители от Житница Величко Яков и Иван Яков. За събитието специално от Ватикана пристигна и кардинал Сандри.
България получава историческия труд като дарение по инициатива на българския държавен глава и със съдействието на властите в Италия, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена.
Ценителите могат да видят трактата в централната зала на музея от 22 май до 22 септември тази година.

Свързани статии