Кметът на Карлово с поздрав към юристите по случай Деня на българската конституция

Днес е празникът на българските юристи – Денят на българската конституция. На този ден преди 145 години е приет първият ни основен закон – Търновската конституция. Въпреки множеството си несъвършенства, въпреки историческите компромиси, залегнали в нея, Търновската конституция е блестящ образец за политическата зрялост на тогавашното общество. Тя е не само устройствен акт на новоосвободена България, тя е своеобразен фар, който указва посоката на развитие на младата държава.

Достойнствата на Търновската конституция доказват, че сме имали държавническо мислене и преди да имаме държава. Сега имаме държава, но пък има дефицит на държавническо мислене. Надявам се на този ден, на светлия професионален празник на юристите, да си дадем сметка, че България има нужда от зряло и отговорно политическо поведение – като поведението на онези народни представители, които преди 145 години в Търново се обединиха и въпреки натиска на руското имперско правителство, отстояха националните ни интереси.

Честит празник, юристи! Бъдете верни на древната сентенция на римския юрист Публий Ювенций Целз “Правото е изкуство за доброто и справедливото”. Бъдете добри и справедливи!

Д-р Емил Кабаиванов
Кмет на община Карлово

Свързани статии