Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

„Ице, ти си голям българин! Не заспивай!“ С тези думи на 20 април 1984 г. пловдивският алпинист Георги Имов дава кураж на  Христо Проданов – първия българин, стъпил на най-високия връх на планетата Еверест.

Преди 40 години цяла България със затаен дъх следеше изкачването на  българските алпинисти.

Маршрутът по изключително трудния Западен гребен, наричан Жестокия път,  с траверс по южния склон не е правено от никого до този момент. 40 години по-късно подвигът на българите не е повторен.

Напълно заслужено в допитване на БНТ първата българска експедиция към Еверест е определена за спортното събитие на ХХ век на България, като изпреварва дори славната 1994 г., когато футболистите ни стават 4-ти в света, както и феноменалния рекорден скок от 209 см на Стефка Костадинова.

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Участниците в експедицията

Решението за експедицията е взето с указ на Държавния съвет, подписан от държавния и партиен лидер Тодор Живков. Проявата е посветена на 40-годишнината от революцията на 9 септември 1944 г.

Оказва се обаче, че за 1984-та сравнително по-лесният южен маршрут е вече ангажиран от индийски военни. Така

единственият възможен вариант остава този през Западния гребен – 

най-трудния маршрут към върха.

След изключително стриктен подбор е одобрен състав от 24 души, показали най-добри резултатите при подготовката. Ръководител на експедицията е Аврам Аврамов.

Първи на върха на 20 април стъпва карловецът Христо Проданов. Сам, без кислород, по Жестокия път.

„Аз съм на върхa!“, съобщава Проданов по радиостанцията в 18:15 ч. Изтощителното му изкачване към върха продължава повече от 12 часа.

Налага се да слиза по тъмно. Буря го принуждава да бивакува на открито, на височина около 8700 м. В „зоната на смъртта“ остава и на 21 април, когато за последно се чува гласът му по радиостанцията. Предполага се, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 м.

Въпреки нареждането от София, участниците в експедицията продължават изкачването.

Така на 8 май на Еверест стъпват  Методи Савов и Иван Вълчев.

Качването им на върха закъснява заради предишната свръзка, която пробва неуспешна атака. В тъмното Савов и Вълчев траверсират по южния склон, като нощуват без кислород на 8750 метра.

На следващия ден – 9 май 1984 г., младоците Николай Петков и Кирил Досков екстремно атакуват Еверест и го изкачват успешно по Западния гребен само за 6 часа и 11 минути. Те носят храна и бутилки с кислород и така спасяват Методи Савов.

 

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Участниците в експедицията  

Снимка от Петко Тотев

Слизат успешно в базовия лагер по класическия маршрут по Югоизточния ръб, правейки траверс на масива, наричан и „Българският траверс“.

Людмил Янков не изкачва най-високия връх, но остава завинаги в сърцата на българите със саможертвата и героизма, които проявява в опит да спаси приятеля си Христо. На едни дъх Людмата изкачва от 7170 м до 8500 м, за да помогне на Проданов. Не успява, губи и четири фаланги от пръстите на ръцете си.

На път за България лично индийският премиер Индира Ганди приема българската експедиция в Делхи, впечатлена от изключителния им успех.

У нас алпинистите са посрещнати като герои. Наградени са с ордени и медали, шестима получават леки коли „Лада“, а останалите – парични премии до 3500 лв. След промените през 1989 г. званията на заслужили майстори на спорта са премахнати, отнети са и държавните им отличия.

Президентът е патрон на честването   

Честването на годишнината, организирано от БТС и Българската федерация по катерене и алпинизъм, започва на 20 април в Централната планинска школа под връх Мальовица. Там ще бъде показан филмът за Еверест, участници в експедицията ще разкажат спомени. Ще бъдат положени цветя на втора тераса, където на голяма скала са монтира плочи на загинали наши алпинисти.

Кулминацията на тържествата е на 24 април от 19 ч. във Военния клуб в София под патронажа на президента Румен Радев.

 Стихове възпяха Христо

Не питай за цената на мечтата –

бори се, литвай, падай и умирай!

Носи я винаги напред – в ръката,

възкръсвай, ставай, искай и намирай!

Това е част от стихотворението, което Людмил Янков посвещава на загиналия Христо Проданов.

Жестокият път към Богинята майка

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Връх Еверест, висок 8848 м, е разположен върху гребените на Големите Хималаи и лежи на границата между Непал и Тибет. Наречен от местните Чомолунгма, или Майка богиня на вселената, върхът получава по-популярното си английско име в знак на почит към британския топограф сър Джордж Еверест.

29 май 1953 г. новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стават първите хора, покорили най-високия връх на планетата.

Историческото постижение е подарък за коронацията на кралица Елизабет II на 2 юни 1953 г. Щурмуването на върха се прави предимно през месец май, преди да започне сезонът на мусоните.

Еверест има три основни и трудни за изкачване ръбове – Североизточния, Южния и Западния. Съществуват два основни маршрута за изкачване – югоизточният ръб с начало в Непал, по-лесен и често използван, и североизточният ръб с начало в Тибет.

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

За най-опасен и най-дълъг – 9445 м, се счита директният маршрут по Западния гребен, по който минава границата между Тибет, Китай и Непал.

Седем експедиции опитват безуспешно да минат изцяло по Западния гребен. Едва през май 1979 г. югославска експедиция успява да премине по целия Западен гребен. Петимата слизат по пътя на изкачването, но заобикалят  трудния и много опасен кулоар Хорнбайн.

Христо Проданов е решен да изкачи Еверест и да слезе по математическото било на ръба, през кулоара Хорнбайн. Успява само наполовина. Все още има неизкачени маршрути към Еверест – като ръба Fantasy на източната стена.

15 българи стъпиха на върха, трима останаха в обятията му

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Дойчин Боянов на Еверест – 20 май 2004 г.

Общо 15 са българите, сред които две дами, изкачили Покрива на света. Двама Христовци останаха в обятията на Джомолунгма, както и племенницата на Проданов – Мариана Проданова.

Първите петима, стъпили на върха, са членовете на експедицията през 1984 г. Христо Проданов – на 20 април, по Западния гребен, без кислород, Иван Вълчев и Методи Савов – също по Западния гребен на 8 май 1984 г., Николай Петков и Кирил Досков – по Западния гребен на 9 май.

Алпинистът Дойчин Василев изкачва Еверест на 20 май 1997 г. от север.

Николай Петков изкачва върха още веднъж, този път от север – на 20 май 2004 г. по време на Юбилейната експедиция Еверест 2004. Така става единственият алпинист, минал по трите ръба на най-високия връх на планетата.

Още трима българи стъпват на най-високата точка на планетата по време на тази експедиция – Петко Тотев на 18 май 2004 г., Дойчин Боянов и Христо Христов – на 20 май,  без кислород.

26-годишният скулптор от Смолян Христо Христов остава завинаги в  ледените обятия на върха – загива на слизане на височина 8680 м. През 2016 г. в града е поставен барелеф в памет на героя.

Вероятност да е изкачила Еверест има и Мариана Проданова-Масларова.

Като участничка в международна комерсиална експедиция през май 2004 г. племенницата на Христо Проданов  прави опит да стигне до най-високия връх. На 22 май е видяна от австралийски алпинист в границите на 8760 м. Времето рязко се влошава. Мариана не се връща в базата.

Въпросът за нейното евентуално изкачване остава загадка.

На 22 май 2009 г. пловдивската юристка Петя Колчева става първата българка, изкачила Еверест.

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Петя Колчева на Еверест – 22 май 2009 г.

Заедно със съпруга си – бизнесмена Камен Колчев, запалената планинарка стига до Покрива по класическия път от юг в рамките на комерсиална експедиция.

Два пъти на Еверест е стъпил Атанас Скатов, възпитаник на пловдивския Аграрен университет. Той е първият веган, изкачил върха. На  24 май 2014 г. Скатов го прави от север, а на 22 май 2017 г. – по класическия път от юг. Изкачва 10 от 14-те осемхилядници и е на крачка от т.нар. Хималайска корона. Загива на 5 февруари 2021 г. при опит да осъществи изключително рисково зимно изкачване на връх К-2.

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Атанас Скатов на Еверест – 24 май 2014 г.

На 19 май 2018 г.  Слави Несторов става 13-ият българин, развял родния трибагреник на заветните 8848 метра. Той е малко познато име сред катерачите, с малък опит в хималаизма. Има в актива си неуспешен опит за изкачване на връх Гашербрум II (8035 м) през 2017 г., когато стига до 7000 м.

Ден по-късно – на 20 май 2018 г., на Еверест стъпва Стефан Стефанов.

Изкачването си Стефанов осъществява от север в състав на силна експедиция, в която е бил включен и Боян Петров. Той обаче загива в началото на май при опит да изкачи осемхилядника Шиша Пангма.

Ице, ти си голям българин! Не заспивай! Никой не успя да повтори българския подвиг на Еверест

Силвия Аздреева на Еверест – 15 май 2022 г.

На 15 май 2022 г. Силвия Аздреева става втората българка, стъпила на най-високия връх – от север, с шерп и кислород. Аздреева, която е мотивационен лектор, е и първата българка, изкачила осемхилядниците Лхотце и К-2./Вестник Марица

Свързани статии