Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в складово помещение в Пловдив

Съвместната операция е проведена от служители на отдел „Икономическа полиция“, Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална здравна инспекция
Акцията е осъществена на 5 февуари след получена първоначална информация в отдел „Икономическа полиция“ към областната дирекция на МВР, че от склад в Северна промишлена зона в Пловдив се извършва търговия с диазотен оксид – т.нар „райски газ“.

За проверка на сигнала е сформиран екип с участие и на представители от ОДБХ и РЗИ и са предприети необходимите действия на адреса. Изяснено, че помещението се стопанисва от дружество с предмет на дейност специализирана търговия на едро с други хранителни стоки, но без регистрация в Агенция по храните съгласно действащото законодателство.

За това нарушение от ОДБХ е връчена покана на единия от управителите за съставяне на акт. Издадено е и разпореждане за възбрана за реализация /продажба/ на откритите над 9600 флакона и около 30 хиляди патрона с диазотен оксид с различни аромати, поради липса на етикети на български език съгласно Регламент № 1169/2011 г. на Европейски съюз.

За нередностите от двете компетентни институции са изготвени и съответните констативни протоколи. При инспекцията в склада са намерени и около 50 хиляди латексови балони, с най-вероятно предназначение за пълнене с райски газ. В тази връзка разследващите от отдел „Икономическа полиция“ продължават проверката за изясняване на произхода на стоката – кога и с какви документи е внесена на територията на Р България. След приключването й материалите ще бъдат внесени в Районна прокуратура – Пловдив.

Случаят е повод полицията да напомни, че диазотният диоксид е предназначен единствено за влагане при производство на сметана за сладкарската промишленост, а не за лична употреба.

Свързани статии