Голям удар на МВР, ГДБОП и ДАНС: Разбиха канал за дрога през Пловдив/СНИМКИ/

Над 130 килограма наркотици заловиха МВР, ГДБОП и ДАНС на АМ „Тракия“ край Пловдив. Това съобщи на брифинг заместник-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева, предаде репортер на „Марица“. Двама са арестувани – 47-годишен македонец и 43-годишен българин. Те са в ареста за 24 часа, предстои да им се повдигне обвинение и да им се поиска постоянно задържане в ареста.

Шефът на ДАНС в Пловдив Николай Петров посочи, че е получена оперативна информация за транспортиране на количество марихуана с движение от Западна Европа към Турция.

Според МВР македонецът е бил осъждан за контрабанда. След установяване на превозното средство, което се е движело по магистралата, то било спряно за проверка в района на 125 км на аутобана – посока Бургас. При последвалото претърсване на автомобила екипите открили  общо 24 кашона, пълни с пакети, съдържащи марихуана. Иззетото наркотично вещество надхвърля 130 кг. Наркотикът бил във вакуумирани пакети.

При действия в София пък е арестуван неговия съучастник. Установено е, че стоката е взета от ТИР в столицата, след което натоварена в кашони в колата.

Македонският шофьор, който е заловен да превозва 130 килограма марихуана, първо заявил, че кара обувки. След като дрогата е открита, той отказал съдействие и заявил, че въобще не знае какво се намира в багажника. Това каза на брифинга шефът на пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов.

Веднага след това е създадена организация за действия по разследването в София, където е претърсен ТИР. Именно от него е претоварена стоката в колата. Там е задържан българския гражданин. В ТИР-а не са установен други наркотици. Анализът сочи, че най вероятно лицата са част от канал за наркотични вещества към Турция.

„Продължават действия по разследването, разпитват се свидетели, търсят се съучастници“, каза още старши комисар Чергов. Той похвали всички участници в акцията с бързата и резултатна съвместна акция.

Българинът е с чисто съдебно минало, родом от Враца, с постоянен адрес в София. Македонецът вече е бил арестуван и съден за идентично престъпление. Бил е задържан на ГКПП „Златарево“, осъден е на 4 години затвор. През 2019 е предсрочно освободен.

Предстои да бъдат задържани за 72 часа и да им се иска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Наказанието, което ги очаква е от 5 до 15 години затвор, глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв.

Междувременно от МВР съобщиха и за още една спецакция, при която са задържани около 20 килограма кокаин. Оперативно-издирвателните действия на територията на Пловдив са предприети с цел предотвратяване на подготвян трафик на наркотични вещества. Спецакцията е реализирана съвместно от служители на ГДБОП и ДАНС, под ръководство на Окръжна прокуратура – Пловдив, на 26 януари. В хода ѝ спецполицаите открили под шасито на камион с турска регистрация черен сак с 20 пакета, всеки от които с приблизително тегло от 1 килограм. Констатирано е, че пакетите съдържат пресовано бяло прахообразно вещество – кокаин. Видът на наркотика е установен с наркотест, а последваща ескпертиза показала, че иззетото количество е с ниско съдържание на активно вещество.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Източник и снимки: „Марица“ и МВР

Свързани статии