Гласуваха бюджета на Пловдив след три часа дебат

Общинският съвет одобри бюджета на Пловдив в размер на 684 млн.  лева след близо три часа дебат и масова сеч на допълнителните предложения, внесени от политическите групи. на днешната сесия.

Проектът за бюджета беше  приет с 28 гласа на ГЕРБ, Съединени за Пловдив, Браво, Пловдив и ДПС.  19 съветници бяха против – от ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН, въздържали се нямаше.

Исканията на съветниците бяха над 70 за милиони левове. Кметът Костадин Димитров се съгласи да включи само няколко от тях, за други потвърди, че са важни, но  напомни, че бюджетът е ограничен и евентуално  техните предложения ще бъдат включени в актуализацията на бюджета.

За капиталовата програма са предвидени 123 млн. лева – средства от собствени приходи. За да се увеличат, трябва да планират повече постъпления от местните данъци и такси и да не се изпълнят, както се случва години наред.

“Няма обект, предложен от колегите, който да не е важен, но те биха могли да се приемат, ако вносителите бяха поискали да увеличат местните данъци и такси”, отбеляза Веселин Маневски от ГЕРБ – единствената група, от която нямаше искания. Маневски благодари на кмета, че е удържал на предизборното обещание и не е вдигнал налозите.

“Голяма сеч! От 19 предложения кметът прие само за гробището за домашни любимци, а за ремонт на спортните зали до стадион “Христо Ботев” отказа. Децата тренират в помещения, където има течове и инсталацията е оголена”, възмути се Славчо Атанасов от Съединени за Пловдив.

Изграждането на кучешко гробище било разпоредено на Общината от РЗИ още през 2016 г. в срок една  година.

От предложенията на „Браво, Пловдив” кметът прие от бюджета да се отпуснат 30 000 лева за детски площадки вместо исканите 105 000, като обясни, че има рамково споразумение с фирма за обновяване на катерушките в целия град.  За изграждането на поливната система на Младежкия  хълм обеща 10 000 лева вместо 300 000.

Костадин Димитров се съгласи  в програмата да се включат  40 000 лева за фитосанитарна оценка на дърветата на „Лаута”, в парк „Отдих и културата” и на тепетата, макар че от ПП – ДБ предложиха да са 200 000. Посочи, че за „Лаута” такава оценка е направена и Веселина Александрова от коалицията се съгласи. Д-р Веселка Христамян от ПП – ДБ беше доволна, че парите за инвитро, каквато комисия тя оглавява, са завишени, както тя настояваше с 40 000 лева.

Съветниците от ДПС получиха уверението, че ще им се изпълни желанието за ремонт на ул. „Елба”, „Делянка”, Делю войвода” и детска площадка на ул. „Сокол” в двете махали, като уточни, че ще е от бюджетите на районите „Източен” и „Северен”.

Градските старейшини се надцакваха  помежду си с предложенията  и гласуваха само тези, които бяха внесени от техните групи. Така, Браво, Пловдив не подкрепиха исканията на Съединени за Пловдив, а Съединените им върнаха със същия “жест”.

И другите групи събраха токова гласове, колкото е и броят на техните съветници.

“Всички предложения са чути и повярвайте, ще търсим финансиране. Но заварихме общината в тежко финансово състояние и едничката ни цел е да го стабилизираме и да започнем на чисто. Гласувайте”, прикани Костадин Димитров.

Заплатите в цялата бюджетна сфера – на близо 11 0000 служители- се увеличават от 1 януари с 10 процента.

В новия бюджет са заложени и новите заплати на общинарите. Заплатата на кмета  Костадин Димитров става 5500 лева, на районните кметове – 3200.

С увеличението съветниците ще си докарват до 2800 лева на месец. Бюджетът на местния парламент  също е по- голям – 2,9 млн лева.

„Този бюджет е свързан преди всички с довършване на започнатото, с изплащане по поетите ангажименти и проектиране с оглед на намеренията ни да развием града. Факт е, че трябва да благодаря на всички общински съветници и най-вече на тези, които гласуваха за бюджета. А на тези, които гласуваха, против, да ги уверя, че и техните предложения ще намерят реализация. Надявам се, че в средата на годината ще има актуализация на бюджета и ще има възможност да приемем поставените от тях въпроси. Всеки един техен глас и всяко тяхно предложение е важно, защото те са представителна извадка на пловдивчани”, коментира пред журналисти Костадин  Димитров. /„Марица“

Снимка: Наташа Манева, „Марица“

Свързани статии